Politika 19.09.2016.

Žene žele ravnopravno da se bore za bolji život

ČITANJE: 3 minute

Na lokalnim izborima 2012. u BiH od ukupno 10.759 žena, koliko ih se kandidovalo, izabrano je ukupno njih 508, a koliko će žena biti u skupštinskim klupama poslije 2. oktobra ove godine, ostaje da se vidi, iako se kandidatkinje nadaju da će se taj broj povećati.

Prema riječima aktuelnih kandidatkinja, zastupljenost žena u političkim vodama bi trebalo da bude veća, te se nadaju i da će njih što više ući u rad lokalnih parlamenata.

“Žene žele ravnopravno da se bore za bolji život u svojoj sredini i žele ukazivati na raznu problematiku. Mi žene smo emotivnije i imamo više osjećaja za detalje i često bolje riješimo problem”, kaže Vanja Stojnić, predsjednica Aktiva žena SDS-a i odbornica iz Gradiške.

Stojnićeva smatra da će žene koje žele da se bave politikom uvijek naći način da ukažu na problem i da kažu svoj stav i mišljenje, a one koje to ne žele uglavnom se ograđuju rečenicom da to nije za njih. Na pitanje zašto manje žena prođu kao kandidatkinje, Stojnićeva zaključuje da to zavisi od njih samih, ali i od stranke kojoj pripadaju i još od niza faktora.

“Mi u SDS-u, u Gradišci, u lokalnoj skupštini nemamo taj problem. Kod nas su sa liste od sedam, tri žene postale odbornici”, dodala je ona.

Sanja Vulić, šef Kluba odbornika SNSD-a iz Doboja i kandidat ove stranke za predstojeće lokalne izbore, kaže da između žena i muškaraca nema bitnih razlika kada je u pitanju njihova težnja ka učešću u vlasti, jedina razlika je što su žene više motivisane nekim problemima kao što je natalitet, zdravstvena zaštita, školstvo i porodica…

“Žene imaju jednake mogućnosti učešće u kampanji. Važno je da budu odlučne, sa jasnim ciljem i planom kampanje jer su superiornije, po prirodi ljepše i mogu lako postati prepoznatljive”, rekla je Vulićeva.

Ona dodaje da dosadašnje iskustvo govori u prilog tome, ali da ipak ne zavisi sve od kandidatkinja, nego i od stranke koja joj daje šansu.

“SNSD zaista daje šansu ženama u svojim redovima. Ja sam šef Kluba odbornika među muškim kolegama”, istakla je Vulićeva.

Inače, prema posljednjim lokalnim izborima, stranka sa najviše žena u lokalnim predstavničkim tijelima u Republici Srpskoj je SNSD sa ukupno 63 žene u odborničkim foteljama. SDS ima 44 predstavnika iz reda žena na lokalnom nivou. DNS ima 16, PDP 13, a SP sedam kandidatkinja koje su osvojile dovoljan broj glasova za ulazak u skupštinu svojih opština i gradova. Što se tiče Federacije BiH kada je ova statistika u pitanju, SDA ima najviše, i to 68, dok nekoliko mjesta ispod sa 63 žene odbornice stoji SDP. HDZ BiH ima skoro upola manji broj žena, i to 37, dok se iza njega nalaze SBB sa 29 i HDZ 1990 sa 11 odbornica.

Iako se zakonska regulativa od 40 odsto obavezne zastupljenosti ženskog pola na kandidatskim listama ispuni, mnogo manje njih na kraju završi na odborničkim pozicijama.

Opštine sa najvećim brojem odbornica u aktuelnom sazivu su Novo Sarajevo i Velika Kladuša, i to njih devet, a zatim slijede Livno i Stari grad Sarajevo sa osam, Sarajevo Centar, Žepče, Gračanica, Orašje i Laktaši sa sedam žena u odborničkim foteljama. Pored njih čak osam opština u posljednjem sazivu nema nijednu odbornicu, a to su Kladanj, Kakanj, Rudo, Novi Travnik, Tomislavgrad, Kalesija, Ribnik i Donji Žabar.

(Nezavisne)