Vijesti 06.06.2016.

Žene žrtve rata dobijaju svoj zakon

ČITANJE: 1 minuta

Radna grupa ovog udruženja radiće na prijedlogu zakona o žrtvama ratne torture koji bi se trebao naći na dnevnom redu Narodne skuštine Srpske do kraja ove godine. Ukoliko novi Zakon bude usvojen, žene koje su preživjele ratna mučenja brebale bi da dobiju brojna prava, kao i redovna mjesečna primanja. Prema riječima Božice Živković Rajilić, predjsednice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, nadaju se da će svi njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

– Već smo dobili status udruženja od javnog interesa tako da ćemo konačno imati svoje mjesto u društvu.Zalažemo se da žene imaju mjesečna primanja, kao i olakšice pri liječenju – rekla je ona.

Predstavnici ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Srpske nisu bili raspoloženi da komentarišu prijedlog Zakona o žrtvama ratne torture, ali su bili prisutni na današnjoj sjednici Predsjedništva navednog Udruženja. S druge strane, iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica poručuju da su upravo zahvaljujući pričama ovih žena brojne tragedije sačuvane od zaborava.

Milorad Kojić, direktor ovog centra kaže da su prije dvije godine radili radionice sa 64 žene i da su one tek tu prvi put otvorile dušu.
– Veliki je značaj ovih radionica, a monografija “Naša ispovijest” koju smo izdali, donosi 15 autentičnih svjedočenja strašnih tortura – kaže on.
Publikacija “Naša ispovijest”, predstavljena je u Njujorku i Vašingtonu, a u planu su promocije širom Srpske i regiona.

(Elta)