Magazin 27.02.2019.

„Žensko srce u šinjelu“ u Banjaluci i Gradišci

ČITANJE: 1 minuta

Zbog velikog interesovanja publike Venturo Banja Luka, 14. i 15. marta 2019. godine organizuje izvođenje  predstave “Žensko srce” u šinjelu Beogradskog pozorišta Slavija u Narodnom pozorištu Republike Srpske i Gradskom pozorištu Gradiška.

Predstava govori o životima tri najveće srpske  heroine – Milunki Savić, najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, Flori Sends, jedinoj Britanki sa činom kapetana u srpskoj vojsci i najznačajnijoj slikarki sa početka 20.vijeka Nadeždi Petrović koja je napustila lagodan život Pariza i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu u Prvom svjetskom ratu.

O aktuelnosti predstave najbolje govori podatak da je u proteklom periodu organizovan veliki broj manifestacija koje obilježavaju 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu.

Predstava ima veliki istorijski  i edukativni značaj a od strane kritike je proglašena za jednu od  najboljih predstava na temu Prvog svjetskog rata koje su napravljene u posljednjih 10 godina. Ono što posebno treba istaći da u predstavi ima i elemenata komedije koji su savršeno uklopljeni u duh Srbije početkom 20. vijeka.

U predstavi glume poznate pozorišne i filmske glumice iz Beograda Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović a režiser predstave je legendarna jugoslovenska i srpska glumica Mirjana Karanović.

Ulaznice po cijeni od 10 KM se mogu kupiti u Narodnom pozorištu RS i Gradskom pozorištu Gradiška.