Magazin 07.12.2015.

Žestok rat Brege i Bebeka se razbuktava!

ČITANJE: 2 minute
Brega i Bebek
Bivši pjevač “Bijelog dugmeta” Željko Bebek pukao je na svojoj turneji “40 godina sa vama “, a za njegov neuspjeh hrvatski mediji okrivljuju Gorana Bregovića.

Oni pišu da je Bebek otkazao koncerte u Ljubljani i Sarajevu jer mu je Brega zabranio da izvodi njegove obrađene numere na svojim koncertima.

Bregovićevi advokati su uručili organizatoru Bebekove turneje Tomislavu Kašljeviću zabranu izvođenja pjesama “Bijelog dugmeta” u simfonijskoj obradi bez pisane dozvole autora. Međutim, prema riječima Goranovog menadžera Adisa Gojaka, Bebek može da pjeva pesme “Dugmića” u originalnoj verziji.

– Goran Bregović je zabranio Željku da pjeva obrađene pjesme “Bijelog dugmeta”, jer za svaku obradu mora da postoji dozvola autora numere. Bebek je mogao bez ičijeg pristanka da pjeva sve pjesme “Dugmića”, ali samo u originalu. Oni su otkazali koncerte u Sarajevu i Ljubljani zato što im je loše išla prodaja, a sad krive Bregu – objašnjava Gojak.

Pored zabrane koja je Željku uručena nekoliko dana prije početka turneje, on je ipak održao nastupe u Beogradu i Zagrebu, na kojima je izvodio obrađene pjesme. Zbog toga advokatski tim Gorana Bregovića zahtijeva odštetu, a kako pišu hrvatski mediji, sav novac koji Bebek isplati biće uplaćen u humanitarne svrhe.

Organizator Željkove turneje Tomislav Kašljević tvrdi da Brega nema osnova za tužbu.

– Nisam siguran da li je tužba stigla, ali Željko svakako nije obradio Bregine pjesme. On ih je samo prilagodio drugim instrumentima. To se zove transkripcija. Nije prvi put izvodio pjesme “Dugmića” sa simfonijskim orkestrom, čak je objavio i kompilaciju s tim numerama, kaže Tomislav i između redova priznaje da su “pukli” u Ljubljani i Sarajevu.

– Otkazali smo koncerte jer nije bilo vremena da se dobro izreklamiraju. Održaćemo dva manja, ali još ne znamo kad – poručuje Kašljević.

(Informer.rs)