Politika 07.10.2016.

Žestoka borba u SNSD-u: I preko 2.700 glasova nedovoljno za mandat!

ČITANJE: 1 minuta

Kako na cjelokupnom prostoru Srpske, tako i u Banjaluci, SNSD je u potpunosti pomeo konkurenciju. I pored još 9 posto neprebrojanih glasova ova stranka ima 28.500 glasova te realne šanse da prebaci nevjerovatnih 30 hiljada! Uporedo, vođena je žestoka unutarstranačka borba za svaki glas.

Unutarstranački cenzus od 10 posto koštaće mnoge mandata u Skupštini, a mandat neće obezbjediti ni kandidati sa osvojenih gotovo 2.800 glasova! Poređenja radi, nosilac liste SDS-a Predrag Vulin osvojio je čak hiljadu glasova manje! Od ostalih nosilaca veći broj glasova od SNSD-ovaca koji su ostali „ispod crte“ ima samo Budimir Balaban iz DNS-a.

Prema ostvarenom rezultatu na 91 posto prebrojanih listića najveća stranka u Banjaluci osvojila je 11 mandata, nosilac liste Srđan Amidžić 10.276 glasova, mladi debitant na političkoj sceni Momčilo Antonić 5.230 glasova, prošlogodišnji šampion Nenad Grbić 4.939 glasova, direktor „Beme“ Marinko Umićević 4.471 itd.

U tako žestokoj konkurenciji „ispod crte“ ostali su Stanislav Palija 2.745 glasova, odbornik iz prošlog skupštinskog saziva Goran Bursać sa 2.628 glasova, Lazo Šešić 2.635 glasova, direktor SD „Borik“ Manojla Zrnić sa 2.407 glasova itd.

Biti nekoliko mjesta ispod osvojenog broja mandata, u stranci kakva je SNSD ne bi bilo nimalo zabrinjavajuće za pomenute kandidate, imajući u vidu da će se mnogi političari odreći odborničkih mandata zbog prelaska na neku od gradskih funkcija, ali će ih zato unutarstranački cenzus od 10 posto koštati mandata, a prva za ulazak u Skupštinu kao rezerva biće Gordana Lihović sa osvojenih1.867 glasova i visokim petim mjestom na stranačkoj listi koje joj je i donijelo 12. poziciju na ukupnoj listi.

(banjaluka.net)