Svijet 13.10.2022.

ŽESTOKE BORBE ŠIROM UKRAJINE Herson na najjačem udaru, Rusi spremaju evakuaciju

ČITANJE: 2 minute

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj obavještajaca o stanju na frontu, prije svega kod Hersona.

“Nakon povlačenja oko 20 km sjeverno od Hersona početkom oktobra, ruske snage vjerovatno pokušavaju da konsoliduju novu liniju fronta zapadno od sela Milove. Teške borbe se nastavljaju duž ove linije, posebno na zapadnom kraju gdje je ukrajinsko napredovanje učinilo da ruska vojska više nije zaštićena jekom Inhulets”, navodi se u izvještaju.

Rusi su, tvrde Britanci, već naložili evakuaciju civila jer se spremaju za velike napade.

“Posljednjih dana ruske okupacijske vlasti su vjerovatno naredile pripremu za evakuaciju nekih civila iz Hersona. Vjerovatno predviđaju da će se borba proširiti na sam grad Herson”, pišu Britanci.

Dvjesta trideset prvi dan rata u Ukrajini, ukrajinske vlasti navode da su tokom noći granatirani Kijevska oblast, Nikopolj i Nikolajev.

U noćašenjem grantiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage teško je povrijeđen jedna muškarac, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Reznicenko. Naveo je da su ruske trupe cijele noći granatirale region Nikopolja, najviše sam Nikopolj.

U toku su napadi ruskih snaga na dijelove Kijevske oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Oleksij Kuleba. Naveo je da je najvjerovatnije riječ o napadu dronova kamikaza i da su spasilačke službe na terenu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Kiril Timošenko izjavio je da su napadi izvedeni na vitalnu infrastrukturu.

Kontakt grupa za Ukrajinu spremna je da toj zemlji isporuči sisteme PVO koliko god to dozvoljavaju fizičke mogućnosti, izjavio američki ministar odbrane Lojd Ostin u Briselu.

Rusija je spremna da isporuči dodatnu količinu energenata tokom zime, a na Evropi je da preduzme dalje poteze, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Ministarka odbrane Njemačke Kristin Lambreht saopštila je da je prvi PVO sistem IRIS-T te zemlje stigao u Ukrajinu. Poljski operater “Pern” obavijestio je rusku naftnu kompaniju “Transnjeft” o curenju na naftovodu “Družba” u Poljskoj.

(N.M.)

Oznake: Herson, rat, Rusija, Ukrajina