Svijet 16.04.2022.

ŽESTOKE BORBE U MARIUPOLJU: Ukrajinski marinci i Azov u velikoj čeličani

ČITANJE: 1 minuta

U Mariupolju, gradu na jugu Ukrajine, prije rata je živjelo oko 400.000 ljudi.

Ruska operacija pretvorila ga je u ruševine, pišu mediji. Procjenjuje se da su u gradu stradale hiljade civila, a deseci hiljada ne mogu pobjeći iz opkoljenog grada.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik rekao je da ruske snage još uvijek nisu potpuno osvojile Mariupolj.

“Situacija u Mariupolju je izuzetno teška. Upravo se vode žestoke borbe. Ruska vojska neprestano zove nova pojačanja kako bi osvojila grad”, rekao je Motuzjanik.

Ako Rusi uspiju osvojiti Mariupolj, što se čini sve izglednijim, biće to prvi veliki ukrajinski grad koji je pao u ruske ruke.

Rusko ministarstvo obrane ranije je reklo da su zauzeli čeličanu Iljič, ali to još uvijek nije potvrđeno. Vjeruje se da se preostali ukrajinski marinci i jedinica Azov, drže u Azovstalu, još jednoj golemoj čeličani.

Obje čeličane su u vlasništvu Metinvesta, kompanije najbogatijeg ukrajinskog poslovnjaka, koja je ključna za industriju istočne Ukrajine. Metinvest je jučer za Reuters poručio da “neće dozvoliti da njegovi pogoni funkcioniraju pod ruskom okupacijom”.

(SB)

Oznake: Ukrajina