ŽESTOKO U NSRS: Dueli Šolaja – Vukanović i Žunić – Stanivuković o tajkunima i monopolu

Ni današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nije mogla proći bez žestoke rasprave među poslanicima opozicije i vladajuće koalicije.

Iako se na dnevnom redu nalazi Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj za period 2019-2028. godina, to nije spriječilo pojedine poslanike da se počnu međusobno optuživati i vrijeđati.

I ovaj put najviše polemike izazvali su poslanici SDS i PDP, Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković, koji su se tokom izlaganja o navedenoj tački dnevnog reda, u svom već poznatom stilu, dotakli i kriminala, korupcije, tajkuna, monopola i sličnih tema.

To je iznerviralo pojedine poslanike vladajuće koalicije koji su se žestoko obrušili na njih, ali i na potpredsjednika parlamenta Srpske Milana Petkovića, optuživši ga da dozvoljava haos na sjednici.

Najžešće kritike uputila je poslanica SNSD Dušica Šolaja koja je zatražila od rukovodstva skupštine da uvede red na sjednice parlamenta.

– Dozvoljavate haos na svakoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Očekujem da uvedete red – navela je ona.

Šolaja je prvo prozvala Vukanovića navodeći da ne može pričati o kriminalu „onaj koji se, takođe, ogriješio o zakon“.

– Imam problem da slušam o zakonitosti, provođenju ili neprovođenju zakona od ljudi koji su činili krivična djela – odbrusila je Šolaja Vukanoviću.

Potom se obrušila i na Stanivukovića ističući da joj „vrijeđa inteligenciju kada ga čuje da priča o monopolima“.

– Kolega Stanivukoviću, vi kada ustanete i kada o nečemu počnete govoriti, sav normalan svet koluta očima. Da ste iole pametni ne bi se javljali na ovu tačku dnevnog reda. Žao mi je što ste zalutali u skupštinu – navela je ona.

Vukanović je odgovorio Šolaji da će prihvatiti maksimalnu zatvorsku kaznu ako se dokaže da su njene tvrdnje istinite.

– Četiri godine me pokušavate diskreditovati. Kada nađete da sam se ogrešio u bilo čemu, neću se braniti – naveo je Vukanović.

Oštar je bio i šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić koji je kazao da ne zna kako da se više ponaša u skupštini.

– Da li da ponovo upozoravam na povrede poslovnika, na rad NSRS ili šta da radim. Pokušavamo na kolegiju da se dogovorimo da sjednice budu korektne, ali ne ide. Danas smo otvorili milion tema – naveo je Žunić.

On je upitao Stanivukovića da li govori o sebi kada priča o tajkunima i monopolu.

Žunić je potom optužio Stanivukovića da je firme u vlasništvu njegove porodice nisu plaćale poreze i doprinose, te da su radnike prijavljivali da rade četiri sata, iako su radili osam.

– A onda se pitate gdje su porezi i doprinosi za penzionere. Nema ih, jer ih vi niste uplaćivali. Vjerovatno ćemo nakon ovoga izaći na nekom vašem filmiću na kojem ćete mene napraviti crnim, a tebe bijelim, ali OK – naveo je Žunić, aludirajući na Stanivukovića koji na svojim društvenim mrežama objavljuje video priloge iz skupštine.

Stanivuković mu nije ostao dužan, već ga je pozvao da pokaže dokaze o tome šta priča. On je naveo da bi njegova porodica vjerovatno danas bila na Golom otoku da su uradili bilo šta nelegalno.

– Idemo u firme koje je moj otac imao, a prodao, jer ste najahali na nas. Hajmo da vidimo te milione koje je pokrala porodica Stanivuković. Dokažite to što pričate – naveo je Stanivuković.

Dodao je da današnja tačka dnevnog reda nije porodica Stanivuković i da ne zna zašto su pokrenuli tu temu.

– Dušica Šolaja kada se javi, meni padne odmah jedan kapak – naveo je on.

(Srpskainfo)

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,

ŠAPIĆ: Srbi, ne dižite ruku jedni na druge

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić saopštio je danas da svako ima pravo na protest, ali da onaj ko ugrožava bezbjednost građana mora biti procesuiran i pozvao građane Srbije da ne dižu ruku jedni na druge “a naročito ne jer to nekome spolja odgovara”. Šapić je u objavi na Fejsbuku istakao da se strani državljani

ZVANIČNO: Potvrđena šampionska pozicija rukometaša Borca nakon prekida sezone

Konačno je donesena odluka o kraju aktuelne sezone u Premijer ligi BiH, koja je prekinuta pandemijom korona virusa. Banjalučki Borac M:tel potvrđen je kao novi šampion, a u evro-kupovima još će nastupati Gračanica i visočka Bosna, prenosi Glas Srpske. Što se tiče ispadanja, igraće se mini liga, u kojoj će nastupiti Goražde, Iskra, Krivaja i

JEZIČKI SPOR: Direktor bh. agencije izvrijeđao ministarku jer ga je nazvala “ravnateljem”

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Enver Halilović verbalno je danas nasrnuo na ministarku civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević na početku sastanka o unapređenju procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u Brčko distriktu, saopštilo je ovo ministarstvo. Sastanku u organizaciji ovog ministarstva su, pored Halilovića, prisustvovali i predstavnici Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko

PU PRIJEDOR: Banjalučanin osumnjičen da nije plaćao poreze i doprinose za 32 radnika

Protiv Banjalučanina Z.B. prijedorska policija podnijela je izvještaj zbog sumnje da nije uplatio obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lični dohodak za 32 radnika. Njega sumnjiče za povredu osnovnih prava radnika, pišu Nezavisne. “Osumnjičenom Z.B. na teret je stavljeno da, kao odgovorno lice društva ograničene odgovornosti sa sjedištem u Prijedoru, za period od novembra