ŽESTOKO U NSRS: Dueli Šolaja – Vukanović i Žunić – Stanivuković o tajkunima i monopolu

Ni današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nije mogla proći bez žestoke rasprave među poslanicima opozicije i vladajuće koalicije.

Iako se na dnevnom redu nalazi Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj za period 2019-2028. godina, to nije spriječilo pojedine poslanike da se počnu međusobno optuživati i vrijeđati.

I ovaj put najviše polemike izazvali su poslanici SDS i PDP, Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković, koji su se tokom izlaganja o navedenoj tački dnevnog reda, u svom već poznatom stilu, dotakli i kriminala, korupcije, tajkuna, monopola i sličnih tema.

To je iznerviralo pojedine poslanike vladajuće koalicije koji su se žestoko obrušili na njih, ali i na potpredsjednika parlamenta Srpske Milana Petkovića, optuživši ga da dozvoljava haos na sjednici.

Najžešće kritike uputila je poslanica SNSD Dušica Šolaja koja je zatražila od rukovodstva skupštine da uvede red na sjednice parlamenta.

– Dozvoljavate haos na svakoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Očekujem da uvedete red – navela je ona.

Šolaja je prvo prozvala Vukanovića navodeći da ne može pričati o kriminalu „onaj koji se, takođe, ogriješio o zakon“.

– Imam problem da slušam o zakonitosti, provođenju ili neprovođenju zakona od ljudi koji su činili krivična djela – odbrusila je Šolaja Vukanoviću.

Potom se obrušila i na Stanivukovića ističući da joj „vrijeđa inteligenciju kada ga čuje da priča o monopolima“.

– Kolega Stanivukoviću, vi kada ustanete i kada o nečemu počnete govoriti, sav normalan svet koluta očima. Da ste iole pametni ne bi se javljali na ovu tačku dnevnog reda. Žao mi je što ste zalutali u skupštinu – navela je ona.

Vukanović je odgovorio Šolaji da će prihvatiti maksimalnu zatvorsku kaznu ako se dokaže da su njene tvrdnje istinite.

– Četiri godine me pokušavate diskreditovati. Kada nađete da sam se ogrešio u bilo čemu, neću se braniti – naveo je Vukanović.

Oštar je bio i šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić koji je kazao da ne zna kako da se više ponaša u skupštini.

– Da li da ponovo upozoravam na povrede poslovnika, na rad NSRS ili šta da radim. Pokušavamo na kolegiju da se dogovorimo da sjednice budu korektne, ali ne ide. Danas smo otvorili milion tema – naveo je Žunić.

On je upitao Stanivukovića da li govori o sebi kada priča o tajkunima i monopolu.

Žunić je potom optužio Stanivukovića da je firme u vlasništvu njegove porodice nisu plaćale poreze i doprinose, te da su radnike prijavljivali da rade četiri sata, iako su radili osam.

– A onda se pitate gdje su porezi i doprinosi za penzionere. Nema ih, jer ih vi niste uplaćivali. Vjerovatno ćemo nakon ovoga izaći na nekom vašem filmiću na kojem ćete mene napraviti crnim, a tebe bijelim, ali OK – naveo je Žunić, aludirajući na Stanivukovića koji na svojim društvenim mrežama objavljuje video priloge iz skupštine.

Stanivuković mu nije ostao dužan, već ga je pozvao da pokaže dokaze o tome šta priča. On je naveo da bi njegova porodica vjerovatno danas bila na Golom otoku da su uradili bilo šta nelegalno.

– Idemo u firme koje je moj otac imao, a prodao, jer ste najahali na nas. Hajmo da vidimo te milione koje je pokrala porodica Stanivuković. Dokažite to što pričate – naveo je Stanivuković.

Dodao je da današnja tačka dnevnog reda nije porodica Stanivuković i da ne zna zašto su pokrenuli tu temu.

– Dušica Šolaja kada se javi, meni padne odmah jedan kapak – naveo je on.

(Srpskainfo)

RAZVOJ POSLOVNIH ZONA Od “Jelšingrada” očekuju milione i nova radna mjesta

U Poslovnu zonu Ramići je od njenog osnivanja uloženo više od 16 miliona KM i pojedini investitori su već započeli proizvodnju, a iste aspiracije Grad Banjaluka ima i za svoj idući projekat takve vrste kod “Jelšingrada”, koji bi trebao imati prve „stanare“ ove godine. Grad je u aprilu 2012, na licitaciji, kupio imovinu preduzeća Unis-Valjaonica

“Jačati saradnju Srpske i Bjelorusije”

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, koja predvodi delegaciju Republike Srpske u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bjelorusiji, razgovarala je danas u Minsku sa potpredsjednikom Vlade Republike Bjelorusije Vladimirom Dvornikom. Na sastanku kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, ministar prirodnih resursa i ekologije Bjelorusije Andrej Hudik i predstavnik Ministarstva poljoprivrede

UČESTALE KONTROLE U JAVNOM PREVOZU Među učenicima pronađene lažne mjesečne karte

Sa početkom školske godine, u pojedinim gradskim autobusima u Banjaluci uočena je masovna pojava falsifikovanih mjesečnih karata, koje su mahom koristili maloljetni putnici. Sami putnici pričaju kako su primjetili da se u posljednje vrijeme nešto čudno dešava, jer su pojačane kontrole u autobusima i traže se na uvid mjesečne karte. U preduzeću „Rale turs“ za

Nevena Todorović na čelu Doma zdravlja Banjaluka

Nevena Todorović, specijalista porodične medicine i dosadašnji vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Banjaluka, imenovana je danas za direktora ove ustanove, odlučeno je na današnjoj sjednici Skupštine grada. Ona je do sada bila pomoćnik direktora Doma zdravlja za medicinske poslove, a na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci angažovana je na katedri za porodičnu medicinu. Pored ovog

MUZEJ RS: Bogat program do kraja godine, od idućeg četvrtka dvije ruske izložbe

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić najavio je danas bogat programski sadržaj koji će u ovoj ustanovi kulture početi u četvrtak, 26. septembra, obilježavanjem 89 godina od osnivanja Muzeja. Savić je izrazio zadovoljstvo što će ovu manifestaciju uveličati delegacija iz Rusije izložbama “Rusko čudo” i “Zaštitnici ruske zemlje”, koje će biti otvorene tog dana. “Prošle

KONGRES ANESTEZIOLOGA: 130 učesnika i 40 predavača iz šest država

U Banjaluci je počeo Treći kongres anestezije, intenzivne medicine i medicine bola sa međunarodnim učešćem koji je okupio 130 učesnika i 40 predavača iz šest zemalja regiona i svijeta. Trodnevni kongres organizovali su Udruženje anesteziologa i reanimatologa Republike Srpske i Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske. Prema riječima predsjednika

NOVI ŠEF DELEGACIJE EU JOHANN SATTLER: Evropska unija nije potpuna bez BiH

Novi šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler u svom prvom obraćanju javnosti od stupanja na dužnost poručio je da EU želi BiH u svojoj porodici i da taj put zavisi od provođenja reformi. “Velika je privilegija zastupati EU u BiH. S lične strane, ovo mi je povratak, jer sam bio ovdje