Vijesti 25.08.2016.

Zgrada banjalučke Hirurgije: Sve trošno, mračno i smrdljivo

ČITANJE: 1 minuta

Uslovi u staroj zgradi banjalučke Hirurgije toliko su loši da građane obliva hladan znoj kada znaju da moraju posjetiti ovu zdravstvenu ustanovu.

Godinama se već pacijenti žale da je na Hirurgiji stanje katastrofalno, zidovi se obrušavaju, sobe su neuslovne, kreveti stari i u raspadnom stanju.

hirurgija 2

Najave da će ova ustanova u dogledno vrijeme biti preseljena u novu zgradu Univerzitetskog kliničkog centra na Paprikovcu građanima ne znači mnogo kada i dalje za rendgensko snimanje čekaju u oronulim, mračnim i neokrečenim hodnicima.

Slike i priče pacijenata koji su ležali na Hirurgiji graniče se sa hororom, a neke od asocijacija na ovu ustanovu su i fekalije koje plivaju po odjeljenju, loše grijanje, česti nestanci vode i struje.

– Ko tamo nije boravio ne može ni naslutiti kako to sve užasno izgleda, kao iz zone sumraka. Sve je trošno i smrdljivo i najmanje podsjeća na bolnicu i mjesto gdje se pruža njega – ispričao je šezdesetogodišnji Miloš B.

hirurgija 1

Karakteristično je i to što na Hirurgiji leže neki od najtežih bolesnika, koji moraju biti u sterilnim prostorijama, jer su, dok traje oporavak, po njih pogubne čak i najmanje bakterijske infekcije.

Na sve su ogorčeni i zaposleni koji svakodnevno rade u takvim uslovima, zbog čega je već nekoliko medicinara ove godine otišlo u inostranstvo u potrazi za boljim poslom.

hirurgija 3

U staroj zgradi Hirurgije smještene su klinike za urologiju, traumatologiju, opštu, abdominalnu, torakalnu, vaskularnu i plastičnu hirurgiju, neurohirurgiju.

Čak 50 odsto od ukupnog broja pacijenata u Kliničkom centru, odnosno njih 600, boravi na raznim odjeljenjima hirurgije.

(EuroBlic)