Vijesti 25.08.2021.

ZGRADOM ODJEKIVAO VRISAK: Američki staford napao dijete u Banjaluci

ČITANJE: 5 minuta

Gledala sam svoju najgoru noćnu moru kako se ostvaruje, a ništa nisam mogla učiniti. Ovako priču započinje Banjalučanka LJ.M, čija se četvorogodišnja djevojčica A.M. našla u nemilosti američkog staforda na stepeništu zgrade u Bulevaru Desanke Maksimović u banjalučkom naselju Starčevica.

Tog dana, 22. avgusta, nešto malo prije 12 časova, njena kćerka se igrala s djecom na igralištu, nakon čega su se zajedno uputile prema stanu, ne sluteći da će poslije bezbrižne igre uslijediti opasnost. Djevojčica je žurnim koracima stigla do lifta, gdje je zastala da sačeka majku. U tom trenutku, pas je strčao niz stepenice i krenuo prema uplašenom djetetu. Hodnicima zgrade ubrzo su odjeknuli plač i vriska, piše “Glas Srpske”.

“Dok sam se penjala malim stepenicama koje vode do lifta, vidjela sam psa kako bez brnjice trči niz stepenice. Pomjerila sam se u stranu, očekujući da će proći pored mene i izaći napolje. Nažalost, on je krenuo ka mojoj kćerki, koja je pretrnula od straha, te naskočio na nju i počeo da je grize. Bespomoćno sam stajala i vrištala, ništa nisam mogla da uradim dok sam gledala kako se moje dijete sklupčalo pred velikom čeljusti zvijeri. Ne poznavajući narav takve životinje, nisam se usudila da priđem, plašeći se da bih situaciju učinila još groom”, priča LJ.M. za Srpskainfo.

Povrede

Zapomaganje i vrisku su čuli stanari zgrade, ali i vlasnica psa V.R, te su se uskoro svi našli na mjestu na kojem se odvijao horor.

“Svi smo bili u panici. Vlasnica je jedva odvojila svog psa od naše djevojčice i odvela ga u stan. Nakon toga, moj suprug je uzeo preplašeno dijete, koje je bilo krvavo. Ubrzo smo shvatili odakle krv dopire, te se suočili sa teškom spoznajom – zvijer je našem djetetu odgrizla trećinu ušne školjke! Takođe, primjetili smo i podliv na oku”, prisjeća se vidno potrešena LJ.M.

„Sreća u nesreći“, tako ona opisuje situaciju koja je drži budnom noćima, jer je svjesna da je ishod mogao biti mnogo gori.

“Naša djevojčica je u trenutku napada spustila glavu, što joj je spasilo život. Da je podigla glavu, ishod bi bio fatalan”, priča ona.

Djevojčica je pretrpjela fizičke povrede, ali psihičke rane će, kaže LJ.M, mnogo teže zacijeliti.

“Nakon napada psa na naše dijete, suprug i ja smo pozvali hitnu pomoć, ali i policiju, koja je ubrzo došla na teren. Upućeni smo s djetetom na Kliniku za uho, grlo, nos, gdje su joj bez anestezije stavili kopče na povrijeđeno uho. Sjećam se da je naša djevojčica vrištala, nakon čega sam se onesvijestila”, prisjeća se LJ.M. agonije kroz koju je prošla njena porodica.

Tužba

Nakon što je povreda sanirana, ljekari su ih uputili na Kliniku za infektivne bolesti.

“Tamo joj je data prva doza seruma protiv bjesnila, jer u tom trenutku nismo imali nikakve podatke o psu; nismo znali da li je vakcinisan. Nakon toga, otišli smo kući, gdje se već danima suočavamo sa strahom koji se rodio tog 22. Avgusta”, priča sagovornica Srpskainfo.

Policija je po njihovom povratku iz bolnice, izašla na teren, te su napravili zapisnik.

“Rekli su mi da će Tužilaštvo protiv nje podići prijavu za krivično djelo ugrožavanja javne bezbjednosti. Svjesna sam kako to funkcioniše u našoj državi, kazne su minorne u odnosu na ono šta je moje dijete proživjelo. Iz tog razloga odlučila sam da je privatno tužim, jer ne želim se to ponovi bilo kojem djetetu. Ona je neodgovorna osoba, koja se tako ophodila prema psu, ali i prema svojim komšijama i ostalim građanima, za koje je svaka šetnja, tokom koje njen pas nije nosio brnjicu, bila potencijalna opasnost. Tome svjedoče i dvije prekršajne prijave koje je dobila za takvo neodgovorno ponašanje”, priča LJ.M.

Dodaje da se V.R, na zahtjev zajednice stanara, iselila iz zgrade.

“Situacija koja je zadesila moju porodicu bila je pokazatelj ostalim stanarima da se neodgovornom ponašanju, kojim bi mogao biti ugrožen život nekog drugog djeteta ili odrasle osobe, mora stati u kraj. Vidno potreseni, ali i uplašeni za sigurnost svoje djece, jednoglasno smo insistirali da dotična napusti zgradu, što je ona i učinila”, rekla je LJ.M.

Njeni budući koraci, kada je u pitanju ovaj nemili događaj, kaže, ići će ka jednom cilju – da se ništa slično ne dogodi ničijem djetetu.

Policija

Iz Policijske uprave Banjaluka za Srpskainfo su potvrdili da im je ovaj slučaj prijavljen 22. avgusta u 11.30.

“Prilikom prolaska djevojčice i majke, iz stana je izletio pas – američki staford i napao djevojčicu, prilikom čega joj je pokidao resicu uha i napravio ogrebotinu kod oka. Djevojčici je pomoć ukazana u službi Hitne pomoći”, rekli su iz Policijske uprave i dodali da je vlasnica V.R. potvrdila da je njen pas istrčao iz stana.

Dodali su da su o ovom slučaju, koji je okvalifikovan kao krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, obaviješteni komunalna policija i veterinarska inspekcija.

(N.S)

Oznake: staford