Vijesti 13.08.2016.

Zgrću novac, ne polažu račune: Zubari pod lupom zbog gastarbajtera

ČITANJE: 2 minute

Poreska uprava RS ovih dana intenzivno kontroliše stomatološke ordinacije zbog sumnje da ne prikazuju sav promet.

Poreznici veruju da stomatolozi posebno u Banjaluci imaju puno posla, najviše zbog građana iz dijaspore, koji koriste vrijeme godišnjih odmora da po znatno nižim cijenama, nego u zemljama Evropske unije, poprave zube. Pretpostavlja se da veliki broj stomatologa ne izdaje fiskalne račune i tako skrivaju zaradu na štetu države.

Kako „EuroBlic“ saznaje zbog hajke poreznika na stomatološke ordinacije, grupa uglednih stomatologa iz Banjaluke je u četvrtak popodne bila u Poreskoj upravi RS gdje su iznijeli svoje nezadovoljstvo i primjedbe.

Tražili su da država prvo stane u kraj stomatolozima koje rade na crno po stanovima, kućama i podrumima.

– Stvorena je slika u javnosti da stomatolozi zgrću novac. Zanemaruje se činjenica da smo mi jedini od zdravstvenih radnika iz privatnog sektora koji nemaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja kao kao ginekolozi, oftamolozi i pedijatri iako imamo pravo na to – kaže jedan od stomatologa koji je bio na sastanku, a koji ne želi da mu se pominje ime.

On napominje da stomatolozi nisu ni u sistemu PDV, pa nemaju mogućnost povrata poreza, iako im godišnji promet premašuje 50.000 KM.

– Prodajemo uslugu, ne robu pa da imamo zaradu od marži.  Naš rad je zasnovan na tome da li će neko da dođe kod nas ili, da li ćemo danas imati jednog ili 5 pacijenata. To što imamo više posla ljeti zbog građana dijaspore ne znači da varamo državu – ističe ovaj stomatolog.

Savo Kostadinović, predsjednik Udruženja privatnih stomatologa RS, kaže da se država obrušila na stomatologe koji posluju legalno.

– Fiskalni računi se izdaju kada se naplati usluga. Nama pacijenti dođu po 10 puta dok ne izliječimo zub i ne možemo svaki put da im naplatimo – kaže Kostadinović.  Iz Poreeske uprave  je saopšteno da sprovode kontrolu primjene Zakona o fiskalnim kasama u zdravstvenim ustanovama, s ciljem prijavljivanja cjelokupnog prometa.

– Na osnovu analize rizika poreskih obveznika koji se bave pružanjem zdravstvenih usluga, intenzivirane su kontrole izdavanja fiskalnih računa u zdravstvenim ustanovama banjalučke regije, prije svega stomatoloških ordinacija i laboratorija – rekli su u PURS.

Kontrole za sve

Mladen Mišeljić, predsjednik Komore doktora stomatologije kaže da  su stomatolozi dužni da poštuju zakon i izdaju fiskalne račune za svaku pruženu uslugu. – To nije sporno, samo tražimo  da se kontrole prošire na stomatologe koji rade u sivoj zoni, nemaju kadar i opremu, niti su sertifikovani za rad – ističe Mišeljić.

(EuroBlic)