Vijesti 27.12.2016.

ZIBL traži pomoć od Radojičića

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Igor Radojičić sastao se danas sa upravom i radnicima Zavoda za izgradnju Banjaluka i obećao pomoć da se spasi ova firma.

Sastanak je organizovan nakon što su se radnici ZIBL-a, prošle sedmice, pobunili zbog neisplaćenih plata, naknada za topli obrok i prevoz.

Nezvanično, na sastanku je rečeno da Gradska uprava neće dozvoliti da ova firma, sa inače velikim dugovanjima prema radnicima i dobavljačima ode u stečaj, prenosi EuroBlic.

Konkretnih rješenja za sada nema, ali prema našim informacijama, jedna od opcija koja je spominjana na sastanku jeste i podrška putem Garantnog fonda Republike Srpske.

Grad je još prije godinu dana Zavodu dao bankarsku garanciju na kredit od 1,8 miliona maraka, ali firma do danas nije uspjela da realizuje taj kredit.

Direktor ZIBL Mile Mitrović potvrdio je kratko da su razgovarali sa gradonačelnikom, analizirali probleme i situaciju u preduzeću, kao i da je Grad obećao pomoć.

Novi sastanak sve tri strane dogovoren je za januar iduće godine.

Podsjetimo, Zavod je prije tri mjeseca izbjegao stečaj, kada je prikupljeno 85.000 maraka, radnicima isplaćena jedna plata, a račun odblokiran. Udio Grada u vlasničkoj strukturi ZIBL iznosi 67 odsto, a ostatak čine privatni kapital i sitni akcionari.

(blic.rs)