Vijesti 16.02.2016.

Zika virus, biološko oružje za kažnjavanje neposlušnih?!

ČITANJE: 2 minute
zika
Ujed komarca “zavrti” rulet, a ono što kasnije dođe ne razlikuje se mnogo od uobičajene životne lutrije.

Insekti iz grupe edes, do juče dovođeni u vezu s predjelom oko polutara, gdje je toplo i vlažno, prilagodili su se i nešto drugačijim klimatskim uslovima.

Po svoj prilici, toj adaptaciji kumovali su naučnici, pa je zika virus, otkriven sredinom prošlog vijeka u istoimenoj šumi u Ugandi, vrlo vjerovatno novolansirano biološko oružje.

Ovo, za “Novosti”, kaže epidemiolog u penziji Radmilo Petrović, koji je cijeli radni vijek proveo u Institutu za imunologiju i virusologiju “Torlak”.

Ovaj srpski veteran u borbi protiv virusa, koji se bavi i proučavanjem biološkog oružja, smatra da bi zika mogla da bude vašingtonska packa Latinskoj Americi za neposlušnost.

– Biološko oružje kao glavni cilj ima nanošenje ekonomske štete, odnosno način da se određeno područje ili država baci na kolena-  kaže Petrović.

– Nije slučajno svjetska javnost za širenje zika infekcije saznala baš uoči ovogodišnjeg Festivala sambe i Letnjih olimpijskih igara u Brazilu. SARS (teški akutni respiratorni sindrom) 2002. godine trebalo je da osujeti kinesko privredno čudo… Slično je i sa H1N1, o čemu su ruski naučnici mnogo pisali. O ovim virusnim pneumonijama sada gotovo da nema reči, a zarazna bolest ne može spontano da nestane bez sistemskog pelcovanja- kaže on.

Za zika virus još nema vakcine, a tok infekcije i krajnji ishod zavise isključivo od imuniteta i opšteg stanja organizma, na šta utiču godine i hronične bolesti. Četiri petine zaraženih prođe s blažom infekcijom, a samo 20 odsto inficiranih dobije simptome gripa.

– Bez obzira na to da li je zika buknula prirodno ili uz pomoć ljudskog faktora, ne možemo sjediti skrštenih ruku. U našem regionu insekti prilagođeni ovdašnjoj klimi donijeli su virus Zapadnog Nila i denga groznicu. Kolektivna borba protiv komaraca podrazumijeva isušivanje bara, kanalisanje rijeka i, naročito, čišćenje od vještačkog zagađenja. Na teritoriji Uvca i Bajine Bašte, na primjer, čitava brda plastičnih flaša prave su laboratorije za insekte. Posebno flaše, koje se bace bez zapušača pa se dopola napune vodom, postaju mikrolaboratorije gdje se u uslovima staklene bašte razvijaju larve komaraca. Druga mjera je zaprašivanje. Bitna je i individualna zaštita – dugi rukavi i nogavice, te preparati protiv ujeda komaraca- zaključuje Radmilo Petrović.

U vrijeme Hladnog rata, koji je, izgleda, ponovo na djelu, Amerikanci su namjeravali da ubace komarce prenosioce denga groznice u južne predjele tadašnjeg SSSR-a.

Računalo se na to da bi se zarazilo oko dva miliona ljudi prije no što bi Moskva shvatila šta se dešava. O ovom planu pisao je britanski “Gardijan”, pozivajući se na tvrdnje Avastera Heja, mikrobiologa sa Univerziteta u Lidsu.

(NN)