Vijesti 29.01.2016.

“Zika virus”: Novim virusom zaraziće se preko 4 miliona ljudi

ČITANJE: 1 minuta
virus
Svjetska zdravstvena organizacija kreirala je tim koji će voditi slučaj vezan za vanredno stanje iznenadnog širenja virusa Zika.

Iako zasad nema čvrstog dokaza, pomenuti virus dovodi se u vezu s hiljadama slučajeva mikrocefalije u Brazilu, teške bolesti koja napada mozak nerođenih beba.

Generalna direktorka Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Kan rekla je da Zika sada predstavlja opasnost koja može imati teške posljedice.

Tim SZO zadužen za tretiranje situacije sastaće se u ponedjeljak kako bi se raspravilo o tome da li se situacija treba tretirati kao globalni problem.

Posljednji put kada je SZO proglasila vanredno stanje virus Ebole ubio je najmanje 11.000 ljudi, uglavnom u regionu zapadne Afrike.

Od maja 2015. godine, kada se virus Zika počeo širiti u Brazilu, pa do danas, njime je zaraženo više od 1,5 miliona ljudi, dok je virus registrovan i u 20 država Južne Amerike i u najmanje dvije države EU. Treba napomenuti da većina slučajeva prolazi neopaženo zbog nedostatka simptoma.

Zbog širenja staništa komaraca koji prenose virus, SZO procjenjuje da će se broj zaraženih u Sjevernoj i Južnoj Americi povećati na blizu četiri miliona.

(Intermagazin)