Vijesti 05.12.2018.

ZIMSKA ČAROLIJA U BANJALUCI Sobu za novogodišnju proslavu rezervisali godinu dana unaprijed

ČITANJE: 3 minute

Uz “Zimzograd”, “Banjalučku zimu”, nastupe Harisa Džinovića, Željka Samardžića i Željka Joksimovića, građani se nadaju najboljoj zabavi na otvorenom do sada. 

Banjaluka je ove godine značajno obogatila novogodišnju ponudu, cjelodnevna dešavanja očekuju nas na nekoliko lokacija, u Parku “Mladen Stojanović”, ispred Muzeja savremene umjetnosti RS i Narodnog pozorišta RS, a koncerti velikih regionalnih imena, prema komentarima mnogih građana, definitivno su “šlag na torti”.

Banjaluka će za Novu godinu ugostiti tri popularne muzičke zvijezde, što se pokazalo kao odličan mamac za posjetioce, uz slogan “Banjaluka te zove”. Za 30. decembar najavljen je koncert Harisa Džinovića, posljednjeg dana ove godine Željko Samardžić i Nikola Rokvić, a za 1. januar nastup Željka Joksimovića.

Prvi put se dešava i da su nastupi na otvorenom široj publici zanimljiviji od svirki u klubovima i restoranima, u kojima još nije najavljen dolazak nekih zvučnijih imena za 31. decembar, a što je ranije bilo pravilo. Ugostitelji za sada nude svirke banjalučkih bendova, a “ulaz” na najluđu noć košta između 70 i 100 KM.

– U posljednje dvije godine Grad definitivno radi dobar posao oko organizacije Nove godine, ova tri zvučna imena su pun pogodak i privući će sigurno 50 odsto više posjetilaca u Banjaluku za praznike. Jer ne možete očekivati turiste ako im ne date kvalitetan program i ne ulažete u sadržaje. Ovaj put, možda samo Podgorica i Budva imaju jača imena i to je put kojim treba da idemo- poručuje predsjednik udruženja radnika u ugostiteljstvu Željko Tatić, dodajući da će se i na živim svirkama naći “za svakog po nešto”.

Da je u Banjaluci zagarantovan provod za zimske praznike potvrđuju zadovoljni posjetioci, koji su smještaj za najluđu noć rezervisali bukvalno godinu dana unaprijed, kako se ne bi desilo da ostanu bez sobe.

– Popunjeni su nam svi kapaciteti, 55 kreveta i tri apartmana, i većinom je riječ o Slovencima, a rezervacije imamo još od januara ove godine- rekla je menadžer hotela u blizini centra grada Gorana Babić.

Bukirani su i mnogi hosteli, i stanovi na dan.

– Prošle godine smo u decembru počeli tražiti smještaj u Banjaluci, ali nismo uspjeli naći ništa slobodno, i nismo došli iako smo rezrevisali karte u jednom restoranu- ispričala je Marina iz Hrvatske, koja, kaže, ove godine nije ponovila istu grešku.

Već tradicionalni “Zimzograd” počinje 14. decembra, a ovaj put vesele kućice umjesto na Trgu Krajine biće smještene u parku “Mladen Stojanović”. Banjalučani su mahom pohvalili ovu promjenu lokacije, gdje će ih dočekati fan park, Praška bajka, te klizalište. Od 15. decembra počinje i “Banjalučka zima” kod MSU RS i NPRS sa brojnim sadržajima za djecu i odrasle.

Po uzoru na druge velike gradove, zimsku idilu na ulicama upotpuniće i novi novogodišnji ukrasi u užem centru grada.

Lokacija koncerata

Dok Grad priprema sve za proslavu na otvorenom, članovi grupe Pravda za Davida koji mjesecima protestuju u centru, usprotivili su se organizaciji manifestaciji u krugu 500 metara od Trga. Gradonačelnik Igor Radojičić poručio je da se “Nova godina tradicionalno slavi na Trgu Krajine i da ne mogu ugasiti sve aktivnosti u gradu”.

Banjalučani po Evropi

Dok se stranci raspituju za ponudu u našem gradu, pojedini Banjalučani, uglavnom mlađe generacije, za novogodišnje praznike otputovaće u evropske metropole. Najtraženije destinacije su Prag, Beč, Venecija, Milano, Istanbul, ali i gradovi po susjednoj Srbiji.

– Za Srbiju putuju dva autobusa, ta se ponuda rasprodala još u avgustu i za ovu turističku turu uglavnom su zainteresovani građani srednje životne dobi – rekli su nam u jednoj turističkoj agenciji.

(Srpskainfo)