Vijesti 16.01.2023.

ZIMSKA MAGIJA KOD SREBRENICE: U subotu otvaranje skijaške sezone na Javoru

ČITANJE: 2 minute

Skijalište na Bukovoj glavi kod Srebrenice počinje sa radom poslije skoro četrdeset godina pauze.

Iz Javor ski-centra najavljuju otvaranje za subotu, 21. januar, kada će svi ljubitelji zimskih sportova moći uživati u ljepotama ove planine.

Staza je uređena i ograđena, a posjetioci će uz pomoć ski-lifta moći da se popnu do vrha. Pored dnevnog, tu je noćni program za posjetioce skijališta, kao i brojne aktivnosti za djecu (kliskanje, fudbal na snijegu).

Karte za djecu starosti do pet godina su besplatne, ali će ih mališani fizički posjedovati i koristiti za prolaz skijaša. Svaka pojedinačna karta ima svoju cijenu za „dnevno“ i za „dnevno+noćno“ skijanje, a cijena jednodnevne ski karte iznosi 9,99KM.

Prilikom iznajmljivanja opreme dobićete svu stručnu podršku ljudi koji se godinama bave ovim sportom.

Predah od skijanja možete napraviti u toploj atmosferi i predivnom pogledu na stazu u Javor ski-coffee baru. Pored standardne ponude pića ovdje možete uživati u ukusu domaće pršute, sira, turšije, kupusa…

Skijalište Bukova glava, nazvano po istoimenom vrhu brda nadomak Srebrenice niklo je pred Olimpijadu u Sarajevu na inicijativu nekolicine zaljubljenika u zimske sportove. Finansirano je sredstvima SOFK-e Srebrenica i uz pomoć volontera i članova Planinarsko-skijaškog društva koje je u međuvremenu osnovano.

Na skijalištu su, posebno vikendom, bile desetine Srebreničana svih uzrasta, a dolazili su i gosti iz drugih gradova.

Najviši vrh Javora je 1.344m. Organizovane su škole skijanja i počela su se održavati takmičenja. Jedna grupa mladih Srebreničana je čak na državnom prvenstvu u skijanju i sankanju za mlade do 18 godina predstavljala reprezentaciju BiH na Šarplaninskom kupu održanoj na Popovoj Šapki, planini pored Tetova u Makedoniji. Dolazile su i organizovane grupe mladih izviđača iz Beograda i Splita.

Iz Javor ski-centra pozivaju sve ljubitelje zime i skijanja da ih posjete i da uživaju u sankanju, skijanju i zimskoj idili na Javoru.

Ski-centar se nalazi na adresi Bukova glava, Ćićevci. Po veoma povoljnim cijenama možete uživati u svim čarima zimske turističke sezone.

Pravo je vrijeme za boravak na planini. Uživajte u zimskoj magiji kod Srebrenice. Udahnite čist, planinski vazduh netaknute prirode i napunite baterije za svakodnevnicu.

(Aldijana Mirković)