Vijesti 10.11.2020.

Zimska oprema za sva motorna vozila obavezna od 15. novembra

ČITANJE: 1 minuta

U periodu od 15. novembra ove godine do 15. aprila iduće godine na teritoriji Republike Srpske i BiH obavezno posjedovanje i korišćenje zimske opreme za sva motorna vozila, bez obzira na vremenske prilike,  podsjećaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U skladu sa Pravilnikom o zimskoj opremi, pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici sa zimskim profilom na sva četiri točka (dubina profila najmanje 4 mm) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina profila najmanje 4 mm) i pribor sa odgovarajućim lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Pored navedenog, za teretna motorna vozila preko 3.5 tone i autobus, zimska oprema uključuje i lopatu za snijeg i vreću sa pjeskom.

U zimskim uslovima niske temperature, snijeg i česte obilne kiše nepovoljno djeluju na motorna vozila, posebno kada se intenzivnije koriste. Zbog snijega ili leda sistemi teže prenose snagu na površinu kolovoza, a niske temperature spriječavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora ili oštećuju druge dijelove vozila što svakako ima uticaj na bezbjednost saobraćaja, zbog čega savjetujemo vozačima da na vrijeme izvrše pripremu vozila za nastupajuću zimsku sezonu i provjere tehničku ispravnost vozila, te na taj način utiču na svoju ličnu bezbjednost, ali i na unaprijeđenje stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima.

U cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti MUP Republike Srpske podsjeća sve učesnike u saobraćaju da je potrebno da se pripreme za uslove vožnje u promijenjenim vremenskim prilikama uz apel na poštovanje saobraćajnih propisa.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: zimska oprema