“ŽIVI ZDRAVO I UŽIVAJ PRAVO” Projekat studenata medicine u parku Petar Kočić

Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske – SaMSIC već četvrtu godinu zaredom organizovaće projekat Zdravosfera. 

Ovaj mali “sajam zdravlja” će se, kako je najavljeno, održavati u parku Petar Kočić 25. maja, od deset do 14 časova.

Zdravosfera pod sloganom “Živi zdravo i uživaj pravo!” sastoji se iz četiri kućice: kućice prevencije, zdrave hrane, fizičke aktivnosti i mentalnog zdravlja.

Kućica ”Bolje sprečiti nego liječiti” će pružati besplatno mjerenje glukoze u krvi i krvnog pritiska, informisanje o pravilnoj higijeni usne duplje, o higijeni ruku, samopregledu dojke, samopregledu testisa, prevenciji melanoma, zabrani pušenja, prevenciji polno prenosivih bolesti, značaju imunizacije i podizanje svijesti o antimikrobnoj rezistenciji.

Kućica ”Neka hrana bude lijek” predstaviće važnost pravilne ishrane. U sklopu ove kućice građani će dobiti savjete o pripremi zdrave hrane od strane nutricioniste, a osim toga imaće i mogućnost degustacije zdravih i domaćih proizvoda.

Kućica ”Život je pokret” će prikazati raznovrsnu ponudu savjetovanja o značaju fizičke aktivnosti, besplatna mjerenja odnosa masti i mišića, demonstraciju vježbi na savremenim spravama, mjerenje deformiteta kičmenog stuba, trening na otvorenom kao i promociju sportskih klubova i udruženja.

Kućica o značaju mentalnog zdravlja pod sloganom “Srećna misao je srećan život” će predstaviti važnost mentalne snage i pozitivnog razmišljanja u životu. Psihološke radionice će biti pripremljene kako za starije, tako i za najmlađe sugrađane.

Osim mnogobrojnih i zanimljivih sadržaja u sklopu kućica, tokom realizacije projekta Zdravosfera će na centralnoj bini biti upriličen i kulturno-zabavni program.

Prethodne tri godine Zdravosfera je okupila  preko 2.000 pojsetilaca i 80 partnera, a u realizaciji projekta učestvuje čak pedeset volontera. “Zdravosfera” je kreirana od strane članova SaMSICa i od ove godine će se realizovati u preko deset svjetskih zemalja.

(Srpskainfo)

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.