“ŽIVI ZDRAVO I UŽIVAJ PRAVO” Projekat studenata medicine u parku Petar Kočić

Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske – SaMSIC već četvrtu godinu zaredom organizovaće projekat Zdravosfera. 

Ovaj mali “sajam zdravlja” će se, kako je najavljeno, održavati u parku Petar Kočić 25. maja, od deset do 14 časova.

Zdravosfera pod sloganom “Živi zdravo i uživaj pravo!” sastoji se iz četiri kućice: kućice prevencije, zdrave hrane, fizičke aktivnosti i mentalnog zdravlja.

Kućica ”Bolje sprečiti nego liječiti” će pružati besplatno mjerenje glukoze u krvi i krvnog pritiska, informisanje o pravilnoj higijeni usne duplje, o higijeni ruku, samopregledu dojke, samopregledu testisa, prevenciji melanoma, zabrani pušenja, prevenciji polno prenosivih bolesti, značaju imunizacije i podizanje svijesti o antimikrobnoj rezistenciji.

Kućica ”Neka hrana bude lijek” predstaviće važnost pravilne ishrane. U sklopu ove kućice građani će dobiti savjete o pripremi zdrave hrane od strane nutricioniste, a osim toga imaće i mogućnost degustacije zdravih i domaćih proizvoda.

Kućica ”Život je pokret” će prikazati raznovrsnu ponudu savjetovanja o značaju fizičke aktivnosti, besplatna mjerenja odnosa masti i mišića, demonstraciju vježbi na savremenim spravama, mjerenje deformiteta kičmenog stuba, trening na otvorenom kao i promociju sportskih klubova i udruženja.

Kućica o značaju mentalnog zdravlja pod sloganom “Srećna misao je srećan život” će predstaviti važnost mentalne snage i pozitivnog razmišljanja u životu. Psihološke radionice će biti pripremljene kako za starije, tako i za najmlađe sugrađane.

Osim mnogobrojnih i zanimljivih sadržaja u sklopu kućica, tokom realizacije projekta Zdravosfera će na centralnoj bini biti upriličen i kulturno-zabavni program.

Prethodne tri godine Zdravosfera je okupila  preko 2.000 pojsetilaca i 80 partnera, a u realizaciji projekta učestvuje čak pedeset volontera. “Zdravosfera” je kreirana od strane članova SaMSICa i od ove godine će se realizovati u preko deset svjetskih zemalja.

(Srpskainfo)

(FOTO) Maturanti Tehničke škole se oprostili od đačkih klupa

Od školovanja i školskih dana opraštaju se učenici banjalučke Tehničke škole, koji su se večeras okupili u hotelu “Bosna”, gdje će proslaviti kraj jedne i pocetak novih životnih stranica. Maturanti su složni u tome, da će iz školskih klupa ponijeti mnogo uspomena i anegdota i da je srednja škola jedno prelijepo iskustvo, gdje su mnogo

SMRT 12 BANJALUČKIH BEBA Mitrović: Smišljen zločin svjetske birokratije

Smrt 12 banjalučkih beba, koje su stradale 1992. godine zbog nedostatka kiseonika, smišljen je zločin svjetske birokratije koja im nije dozvolila lijek, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. – Kao da je uzet snajper i gađana sigurna meta. Ujedinjene nacije su zabranom letova iznad BiH praktično učestvovale

Nasip u Česmi padavine dočekao oštećen, mještani gube strpljenje

Na samo 200 metara, betonski nasip u banjalučkom naselju Česma urušen je na čak dva mjesta. Da je ova zaštita popustila pred Vrbanjom prošle sedmice pod vodom bi se našlo oko 150 kuća. Stanovnici ovog naselja uporno upozoravaju da nasip, koji bi trebalo da ih zaštiti, nikada nije kvalitetno urađen i da povremene sanacije tu

TEGELTIJA: Bezočna je laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji

Nakon teksta na portalu Žurnal info da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama, on je danas demantovao ovu informaciju. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti. Povodom danas objavljenog teksta u online magazinu Žurnal info autora Avde Avdića, radi istinitog informiranja javnosti ističem sljedeće: Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen