“ŽIVI ZDRAVO I UŽIVAJ PRAVO” Projekat studenata medicine u parku Petar Kočić

Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske – SaMSIC već četvrtu godinu zaredom organizovaće projekat Zdravosfera. 

Ovaj mali “sajam zdravlja” će se, kako je najavljeno, održavati u parku Petar Kočić 25. maja, od deset do 14 časova.

Zdravosfera pod sloganom “Živi zdravo i uživaj pravo!” sastoji se iz četiri kućice: kućice prevencije, zdrave hrane, fizičke aktivnosti i mentalnog zdravlja.

Kućica ”Bolje sprečiti nego liječiti” će pružati besplatno mjerenje glukoze u krvi i krvnog pritiska, informisanje o pravilnoj higijeni usne duplje, o higijeni ruku, samopregledu dojke, samopregledu testisa, prevenciji melanoma, zabrani pušenja, prevenciji polno prenosivih bolesti, značaju imunizacije i podizanje svijesti o antimikrobnoj rezistenciji.

Kućica ”Neka hrana bude lijek” predstaviće važnost pravilne ishrane. U sklopu ove kućice građani će dobiti savjete o pripremi zdrave hrane od strane nutricioniste, a osim toga imaće i mogućnost degustacije zdravih i domaćih proizvoda.

Kućica ”Život je pokret” će prikazati raznovrsnu ponudu savjetovanja o značaju fizičke aktivnosti, besplatna mjerenja odnosa masti i mišića, demonstraciju vježbi na savremenim spravama, mjerenje deformiteta kičmenog stuba, trening na otvorenom kao i promociju sportskih klubova i udruženja.

Kućica o značaju mentalnog zdravlja pod sloganom “Srećna misao je srećan život” će predstaviti važnost mentalne snage i pozitivnog razmišljanja u životu. Psihološke radionice će biti pripremljene kako za starije, tako i za najmlađe sugrađane.

Osim mnogobrojnih i zanimljivih sadržaja u sklopu kućica, tokom realizacije projekta Zdravosfera će na centralnoj bini biti upriličen i kulturno-zabavni program.

Prethodne tri godine Zdravosfera je okupila  preko 2.000 pojsetilaca i 80 partnera, a u realizaciji projekta učestvuje čak pedeset volontera. “Zdravosfera” je kreirana od strane članova SaMSICa i od ove godine će se realizovati u preko deset svjetskih zemalja.

(Srpskainfo)

Vlada RS odobrila više od 900.000 KM za socijalno zbrinjavanje radnika

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj 73. Sjednici u Banjaluci Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, u iznosu od 900.496,99 KM, za potpunu i djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 249 radnika iz 34 preduzeća, koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja.

UO CBBiH bez dogovora o sredstvima MMF-a

Upravni odbor Centralne banke Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije postigao dogovor u vezi oslobađanja sredstava MMF-a. “Dogovor nije postignut. Ponuđeni su argumenti u prilog da ta sredstva postanu operativna i da se stave na rasploganje ali guverner neće be odluke Savjeta ministara BiH da to uradi”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Centralnoj banci

NARODNO POZORIŠTE REPUBLIKE SRPSKE: U ponedjeljak onlajn predstava “Velika iluzija”

Narodno pozorište Republike Srpske nastaviće onlajn prikazivanje svojih predstava, a u ponedjeljak, 1. juna, biće prikazana “Velika iluzija”, autora DŽordža F. Vokera, u režiji Dragana Ostojića. Ova predstava biće prikazana u 20.00 časova, najavljeno je iz Pozorišta. U srijedu, 3. juna, u 20.00 časova biće prikazana “Krivica”, autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića. “Narodni

Za ulazak u Sloveniju nije potreban negativan test na virus korona

Stranim državljanima nije potreban test na KOVID 19 prilikom ulaska u Sloveniju, potvrdili su za Mondo u Ministarstvu zdravlja Slovenije. Kada su u pitanju druge zemlje, u Hrvatsku, prema posljednjim podacima, državljani pojedinih zemalja mogu ući bez navođenja razloga ulaska, dok drugi moraju imati rezervisan smještaj ili pozivno pismo. Za ulazak u Srbiju, odnedavno ni

BiH od 1. juna otvara granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom

BiH od 1. juna otvara granice za Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, tako da će ulazak za sve građane ove tri zemlje bez bilo kakvih ograničenja. Ova odluka donesena je danas na sjendici Vijeća minstara BiH. “Nama susjedi nisu bili tao nakonjeni, do danas samo su granice Srbije otvorene za naše građane, a naša odluka

MILJAN: Primljen zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

Ustavni sud BiH primio je danas zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, rekao je Srni registrar ovog suda Zvonko Mijan. “Zahtjev je danas primljen i protokolisan i dalje će Ustavni sud to raditi prema svojim pravilima”, rekao je Mijan. SNSD je