ŽIVOT NA KREDIT Građani Srpske bankama duguju više od dvije milijarde KM

Građani Srpske i dalje brojne životne potrebe finansiraju uzimanjem gotovinskih i ostalih potrošačkih kredita. 

Po posljednjim podacima Agencije za bankarstvo RS, krediti za opštu potrošnju su na kraju septembra prošle godine činili 73 odsto ukupnih kredita koje su banke dale građanima u RS.

Oni su ukupno iznosili oko 2,15 milijardi KM, sa stopom rasta od šest odsto u odnosu na stanje na kraju 2017. godine.

Gotovo dvije milijarde od toga su nenamjenski gotovinski krediti, što je za oko sedam odsto više u odnosu na kraj prethodne godine, dok su za dva odsto veći i ukupni krediti za kupovinu roba široke potrošnje.

Sudeći po zvaničnim podacima, puno potreba stanovništvo finansira i zaduženjem na karticama i minusima na računima.

– Krediti građanima po karticama i prekoračenja po računima ukupno iznose 160 miliona KM sa učešćem od sedam odsto i bilježe smanjenje od četiri procentna poena u odnosu na stanje na kraju 2017. kada su iznosili su 166,3 miliona KM sa učešćem od osam odsto – navodi se u izvještaju o stanju u bankarskom sistemu RS zaključno sa 30. septembrom 2018. godine.

Zanimljivo je i da su u odnosu na kraj 2017. godine krediti za kupovinu automobila porasli za čak 20 odsto, sa 2,8 miliona KM na oko 3,4 miliona maraka.

Osim toga, ostali krediti za opštu potrošnju koji nemaju određenu namjenu iznose 38,5 miliona KM, sa stopom rasta od 26 odsto u odnosu na kraj prethodne godine.

(Srpskainfo)

Na više od 30 lokacija u gradu novi asfalt i trotoari

Na više od 30 lokacija na širem gradskom području, ove godine će se izvoditi radovi na saobraćajnicama, pješačkim i biciklističkim stazama. Radovi i sredstva za njihovu realizaciju planirani su u okviru programa zajedničke komunalne potrošnje i uređenja građevinskog zemljišta Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

NOVA MJESTA ZA MALIŠANE Uskoro obnova i proširenje vrtića “Bubamara”

Obnova i proširenje vrtića „Bubamara“, koju je finansirala kompanija „Delta“, ušla je u završnu fazu, što će, po okončanju projekta, omogućiti dodatna mjesta za boravak još 25 mališana. Radi se o sanaciji i dogradnji postojećeg objekta, a sredstva u iznosu od 33.000 evra obezbjedila je „Delta“, u znak društvene odgovornosti prema lokalnoj zajednici u kojoj