Vijesti 05.06.2019.

ŽIVOT POD STRESOM Boračke zgrade ponovo poplavljene, kolektor na popravci čim se proljepša vrijeme

ČITANJE: 2 minute

Porodice koje stanuju u boračkim zgradama u banjalučkom naselju Ada po ko zna koji put su morale čistiti vodu i fekalije iz poplavljenih podruma, nakon velikog pljuska koji je zahvatio Banjaluku u ponedjeljak popodne.

Stanare ovaj problem prati još otkako su se uselili u nove zgrade prije tri godine, a o čemu su EuroBlic i Srpskainfo izvještavali.

Dragoslava Rađević, supruga poginulog borca, u kišnim danima među prvima bude „na udaru“ vode. Otkako se nekoliko puta “opekla”, sve u podrumu obavezno drži podignuto na policama, ali i pored svega treba prljavu vodu svaki put pokupiti iz hodnika.

Gumene čizme uvijek ima u pripravnosti, a podrum, kaže, kao da i nema, kada se ne može pouzdati da će stvari ostati suve.

– Do 21 sat smo kupili vodu kantama, zvali smo Civilnu zaštitu da nam pomognu, ali su rekli da nemaju pumpu kojom bi kupili fekalije. Sada moramo zvati i nekoga da dezinfikuje prostorije, ne smijemo ovako ostaviti – govori ova žena, koja je jednom već, priča, zaradila infekciju po nogama poslije čišćenja fekalija.

Mislila je, kaže Dragoslava, da je useljenjem u stan riješila jedan od krupnijih problema u životu, pa ipak non-stop je pod stresom i na oprezu od pljuska.

Izgradnju ovih zgrada zajednički su finansirali Grad Banjaluka i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, a izvođač je ranije za Srpskainfo rekao da je sve urađeno po projektu i da nadležni trajno moraju riješiti problem kolektora, koji ne može da „primi“ toliki broj domaćinstava.

U Gradskoj upravi još ranije su potvrdili da je uzrok izlivanja kanalizacije loša infrastruktura, a problem su izgleda dijelom i podzemne vode, koje takođe ulaze u prostorije.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove poručuju da će planirani radovi, odnosno sanacija kolektora oborinske kanalizacije početi čim se vrijeme stabilizuje. Time bi napokon trebao biti riješen glavni problem ovih boračkih porodica. Izvođač za rješavanje problema na odvodnji je već izabran.

– Sumnjamo da je došlo do oštećenja kolektora. Kada ga saniramo automatski će sva prikupljena voda iz cijelog naselja nesmetano prolaziti. Drugo, poslije toga ćemo oborinsku kanalizaciju, koja je nepravilno spojena u fekalni kolektor, isključiti i spojiti na oborinski, što bi sve trebalo dati rezultate – rekli su u ovom odjeljenju.

Dozvola

– Još lani smo planirali radove, ali je u ovom projektu specifično što moramo presjeći magistralni put Banjaluka – Kotor Varoš, za šta smo dozvolu tražili od JP “Putevi Srpske”. Oni su nam dali odobrenje za ovu građevinsku sezonu koja jeste kalendarski počela, ali vremenski uslovi i kiša nam nisu dozvoljavali da ranije počnemo raditi – kažu u Gradskoj upravi.

(Srpskainfo)