Život u Banjaluci jeftiniji nego u Sarajevu i Beogradu

Troškovi života u Banjaluci i Tuzli su za 17 odsto manji nego u Sarajevu, pokazuju podaci online kalkulatora Expatistan. Što se tiče pojedinih gradova evropskih i zemalja regije, bh. gradovi su daleko iza.

Expatistan je online kalkulator koji vam omogućava da uporedite cijene životnih troškova u gradovima širom svijeta.

– Poređenja vam omogućavaju da bolje razumijete troškove života u svakom gradu prije nego što se tamo preselite. Ono što nas čini jedinstvenim jeste da od svojih posjetilaca prikupljamo cijene koje koristimo za izračunavanje indeksa troškova života. Naravno, što je više unesenih podataka, tačniji su indeks i proračuni – navodi se na stranici koju je 2009. godine osnovao softverski inžinjer Gerardo Robledillo.

Banjaluka za život jeftinija od Sarajeva

Svi koji iz manjih bh. gradova žele da se presele u neki veći, u nekoliko klikova putem Expatistana mogu saznati koliko je skuplji život na željenoj lokaciji.

Kako smo uporedili, troškovi života u Sarajevu su za 23 odsto veći nego u Zenici, za 17 odsto veći nego u Banjaluci, za 31 odsto veći nego u Bihaću, dok je život u Mostaru jeftiniji za 15 odsto nego u glavnom gradu BiH.

Dok ćete mjesečnu kiriju za normalan stan, od otprilike 85 kvadrata, u Sarajevu platiti više od 500 KM, isti stan u Tuzli, Zenici, Mostaru ili Banjaluci možete plaćati između 330 i 460 KM.

U manjim gradovima u BiH uglavnom su niže cijene pojedinih namirnica, odjeće, gradskog i taksi prevoza, hrane i pića u ugostiteljskim objektima, mjesečnog korištenja interneta, kao i izlazaka u kino ili pozorište.

Za najbolja mjesta u pozorištu za dvije osobe u Sarajevu potrebno je izdvojiti 40 KM, a u Banjaluci upola manje, to jeste 20 KM.

Večera za dvoje u normalnom gradskom pubu ili restoranu skuplja je za dvije do pet maraka u Sarajevu nego u drugim gradovima u BiH.

Slična situacija je i s pićem. Naprimjer, pola litre piva u lokalnom pubu u Sarajevu košta u prosjeku 3,20 KM, u Zenici ili Tuzli 2,60 KM, a u Banjaluci 2,44 KM.

Zanimljivo je da su cijene bijele tehnike niže u Sarajevu nego u drugim bh. gradovima. Tako ćete televizor od 40 inča u glavnom gradu BiH platiti blizu 670 KM, a u Zenici isti takav televizor košta blizu 990 KM.

Expatistan prikazuje velike razlike u cijenama jaja, kilograma sira, jabuka, paradajza i hljeba u Sarajevu i manjim bh. gradovima.

Dok ćete za 12 jaja u Sarajevu platiti 4,41 KM, u Tuzli trebate izdvojiti 2,86 KM. Kilogram jabuka u Zenici košta 1,22 KM, a u Sarajevu skoro 1,90 KM.

Beograd skuplji od Banjaluke

Troškovi života u Beogradu viši su za 19 odsto nego u Banjaluci. Najveće razlike su u cijenama odjeće i stanovanja. Grijanje i struju je u Banjaluci jeftinije za 31 odsto nego u prijestonici Srbije. Rentanje stana od 45 kvadrata skuplje je u Beogradu i to za 33 odsto.

(Agencije)

HUMANI GEST BANJALUČANA: Pomoć porodici Knežević iz Čelinca

– Osmijehe na lica dječaka Brane, Bojana i Gorana Кneževića iz sela Torine kod Čelinca koji sa roditeljima i bakom odrastaju u uslovima nedostojnim čovjeka, izmamila je grupa humanitaraca koji su im poklonili hranu, slatkiše i veš-mašinu. Nakon što je “Glas Srpske” prošle sedmice objavio potresnu priču o dječacima koji sanjaju da imaju toplu sobu

Radojičić sa ruskim ambasadorom

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, čestitao je danas 22. april, Dana grada Banje Luke, uz želju da naš grad dodatno proširi saradnju sa lokalnim zajednicama u Rusiji.

PODJELA POZICIJA U RS: DEMOS najbolje prošao

Prema predloženom Sporazumu o zajedničkom djelovanju stranaka vladajuće koalicije u RS do 2022. godine, SNSD bi trebalo da ima 47 rukovodećih pozicija u javnim preduzećima, ustanovama i institucijama, DNS i Socijalistička partija po devet, DEMOS sedam, Ujedinjena Srpska četiri, a NDP tri direktorske funkcije Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su na sastanku na

POVODOM DANA GRADA Položeni vijenci na Trgu palih boraca

Povodom 22. aprila – Dana grada i dana oslobođenja Banje Luke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomenik palim borcima u centru grada.  U ime Grada Banje Luke, vijenac su položili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. – Banja Luka sa ponosom obilježava

ČUBRILOVIĆ: Banjaluka prepoznatljiva evropska destinacija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću i predsjedniku Skupštine grada Zoranu Taliću 22. april – Dan grada sa željom da nastave intenzivan razvoj grada koji je postao prepoznatljiva evropska destinacija.

Promocija knjige Vukana Dubočanina na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci i “Zadužbina Petar Kočić” Banjaluka – Beograd organizuju promociju knjige Vukana Dubočanina, “Otrugnuto od zaborava – Priče iz novinarske beležnice”. Promocija će se održati sutra u 18 časova u sali 48/I na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. O knjizi će govoriti, profesor dr Nikola Mojović, redovni profesor Pravnog fakulteta i