Vijesti 29.03.2016.

Život u Raki: U prijestolnici ID najviše žena iz Bosne i Hercegovine

ČITANJE: 1 minuta
ID ISIL RAKA
Jedna od žena iz Srbije koje su se vratile iz Sirije, Makfireta Šaćiri, otkrila je za Balkan Insight kako je izgledao život u Islamskoj državi.

-Muž mi je objasnio neke stvari u vezi sa islamom i ja sam mu se odlučila pridružiti. U početku, sve je bilo u redu, iako je bilo promjena. Ali, kad smo otišli u Siriju, sve se promijenilo- priča Makfireta, a prenosi Jutarnji list.

Sa djetetom je prešla iz Turske u Siriju i provela tri mjeseca u “prijestolnici” ID Raki. Makfiretu, Romkinju u kasnim dvadesetim godinama, smjestili su u stan za žene i djecu.

-Bilo je tu žena iz Francuske, Njemačke, Švicarske… Takođe, tu su bile žene iz Zagreba, Beograda, ali najviše ih je bilo iz Bosne- kaže ona te navodi kako je bila potpuno zbunjena te da je jedva razumjela što se oko nje događa.

-Bila sam prestrašena i bojala sam se za sebe, ali još više za svoje dijete- kazala je.

Njezin brat je ubijen u borbama u Siriji, a ona se u Srbiju vratila već u februaru 2014. Po povratku u Srbiju, Specijalno tužilaštvo optužilo je supruga Makfirete Šaćiri, Ferata Kasumovića (32), jer je za džihad vrbovao jednog državljanina Srbije, koji je u ratu poginuo.

(Agencije)