Vijesti 04.08.2016.

Život u začaranom krugu stradanja, bola i mržnje

ČITANJE: 4 minute

Nit smo otišli, nit stigli. Još lutamo i nadamo se, a kako godine prolaze, sve smo siromašniji za ono naše juče, priča sjetno i otužno Nikola Kobac.

Rodni Kordun zamijenio je Banjalukom, a svom domu iz kojeg je otišao prije 21 godine u nepreglednoj koloni izbjeglica koja je uzmicala pred smrtonosnom “Olujom” nikad se nije vratio. Od tada, kaže, živi u začaranom krugu u kojem nema ničega osim stradalog naroda, neprolaznog bola i mržnje koja živi i danas nesmanjenom jačinom.

– Hrvatska se i dalje sili nad srpskim narodom i nad Srbijom. Za zločine krivci treba da odgovaraju, ali i mi treba da prestanemo da radimo neke stvari koje vode zaboravu tih zlodjela. Veliki broj Krajišnika nije više sa nama, ali nikada ne smiju biti zaboravljeni. Ni oni, ni naše njive, kuće, ognjišta i sve što smo imali – kaže Kobac.

Njegovu sudbinu dijele hiljade prognanih Srba. Kako-tako snašli su se među svojim narodom u RS i Srbiji, ali ih boli nepravda prema rođacima, komšijama i prijateljima koji nisu uspjeli proći mostovima spasa. Zar su njihovi životi, pitaju se i danas, toliko bezvrijedni da baš niko za 21 godinu nije ostao iza rešetaka.

Od početka hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” u kojoj je sa područja tadašnje Republike Srpske Krajine protjerano oko četvrt miliona Srba danas se navršava 21 godina. Krajišnici i njihove nove domovine Srpska i Srbija zajednički tuguju. Prisjetiće se danas svake žrtve i tražeći pravdu za njih barem doprinijeti tome da ne padnu u zaborav. Jer, zaborav bi bio novi zločin nad njima.

Centralna komemorativna manifestacija biće održana večeras na platou ispred hrama Svetih Kirila i Metodija u zamunskom naselju Busije na periferiji Beograda. U njemu se dio krajiških Srba skućio nakon što je uspio da umakne smrtonosnom pohodu hrvatskih snaga. Skupu će prisustvovati državni vrh RS i Srbije i crkveni velikodostojnici. U Banjaluci će biti položeno cvijeće i služen parastos, a u Novom Gradu sutra će biti upaljene svijeće i sa mosta spasa spušteni vijenci u rijeku Unu.

Predstavnici institucija i udruženja upozoravaju da Srbi još jednu godišnjicu zločina u “Oluji” dočekuju povrijeđeni, jer Hrvatska, umjesto da kaže pravu istinu i izvede zločince pred lice pravde, veliča i slavi dan kada su počinjeni nezapamćeni zločini. Uvertira poput soli na ranu za ovogodišnje slavlje “Oluje” u Hrvatskoj bila je rehabilitacija kardinala Alojzija Stepinca, ukidanje desetogodišnje kazne za ubistvo srpskih civila osiječkom komandantu Branimiru Glavašu, podizanje spomenika ustaškom atentatoru Miri Barišiću…

– Međunarodna javnost mora da čuje i prizna da je nad srpskim narodom 1995. godine počinjen nezapamćen zločin, za koji još niko nije odgovarao. Niko ne može pobiti činjenicu da je u Hrvatskoj 1995. godine izvršeno etničko čišćenje Srba na najgrublji način uz učešće hrvatske vojske, policije, HVO-a i NATO snaga. Projekat NDH, koji je bio aktuelan 1941. godine, preko Jasenovca i Gradine, dovršen je 1995. godine akcijom “Oluja” – kaže predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović.

U Dokumentaciono-informacionom centru “Veritas” istakli su da je porazno da međunarodna zajednica još ćuti na stradanje Srba u “Oluji”.

– Nakon egzodusa srpskog naroda iz nekadašnje Republike Srpske Krajine tokom “Oluje”, sada se sa ovog prostora događa tihi egzodus Srba prema Srbiji – kaže direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

U vijećima srpske nacionalne manjine širom Hrvatske juče je pročitana deveta izjava sjećanja u kojoj je naglašeno da žal za nevinim žrtvama nikada neće prestati.

– Srbi u Hrvatskoj nisu građani drugog nego zadnjeg reda – istakao je predsjednik Zajednice Srba iz Hrvatske i BiH Branislav Švonja.

Komesarijat za izbjeglice Srbije izrazio je zabrinutost što se uoči obilježavanja godišnjice zločina u “Oluji” ponovo vodi antisrpska propaganda.

Kap u moru

Hrvatska inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je peticiju u znak izvinjenja žrtvama “Oluje” i njihovim porodicama. Njihov predstavnik Joco Glavaš kaže da posebno zabrinjava što Hrvatska još nije uputila nikakvo zvanično izvinjenje onima koji su izgubili bližnje, opljačkani, protjerani i koji ne mogu da se vrate u Hrvatsku.

– Svjestan sam da je to što smo uradili “kap u moru”, ali nećemo odustati od borbe za pravdu i istinu – istakao je Glavaš.

(Glas)