Vijesti 08.02.2017.

Životi 52 mališana neće biti zaboravljeni

ČITANJE: 1 minuta

Povodom 75 godina od stradanja 52 učenika OŠ “Đura Jakšić” u Šargovcu, koje su zvjerski pobile ustaše u Drugom svjetskom ratu, juče je kod spomenika u ovoj školi služen parastos. Mališani pravoslavne vjere uzrasta između devet i 12 godina odvojeni su od svojih vršnjaka i usmrćeni na najsvirepiji način.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović je rekao da je stradanje đaka dio velikog zločina koji su na ovim prostorima počinili pripadnici fašističke NDH.

– Zbog toga moramo podići nivo svijesti o značaju našeg postojanja na ovim prostorima. Republika Srpska je okvir iz kojeg ne smijemo da izlazimo, a potrebno je da je jačamo na svaki način – kazao je Savanović.

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da svake godine treba da se prisjetimo strašnog zločina te da su djeca stradala zbog svoje nacionalne i vjerske pripadnosti.

Direktor škole “Đura Jakšić” Darko Tomić rekao je da je cilj obilježavanja ovog zločina da se ne zaborave nevini životi đaka i srpskih žrtava, prenoseći činjenice na mlađe generacije.

(glassrpske.com)