Politika 23.01.2023.

Zlatko Lagumdžija predložen za ambasadora BiH u Ujedinjenim nacijama

ČITANJE: 2 minute

Bivši višegodišnji predsjednik SDP-a i univerzitetski profesor Zlatko Lagumdžija je predložen za ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama.

Lagumdžiju je za ovu značajnu funkciju predložio njegov bivši stranački kolega i aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP). Time je potvrđeno pisanje Klix.ba iz novembra ove godine da će Bećirović predložiti ambasadora u UN-u, kao i ambasadora u Velikoj Britaniji.Ambasador Bosne i Hercegovine u Washingtonu bi trebao biti neko iz reda hrvatskog naroda, dok bi ambasador u Briselu trebao biti neko iz reda srpskog naroda. Konačna odluka je na članovima Predsjedništva nakon što se konsultuju po ovim pitanjima.

Ranije su se u javnosti pojavili navodi da bi Lagumdžija mogao biti ambasador, što on nije ni potvrdio, ni demantovao. Ovo bi za bivšeg ministra vanjskih poslova i bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara trebao biti nastavak diplomatskog angažmana.

Lagumdžija je kao predsjednik SDP-a, ali i nakon toga, najčešće kroz Fondaciju Društva zajedničkih vrijednosti čiji je osnivač, imao međunarodni angažman. Često je posjećivao i još uvijek često posjećuje Sjedinjene Američke Države – između ostalih, međunarodne institucije i organizacije sa sjedištem u ovoj državi. Stranka koju je dugo vodio, SDP ima saradnju s Demokratskom strankom SAD-a kojoj pripada i američki predsjednik Joe Biden.

Lagumdžija se školovao i u SAD-u, a ovu zemlju posjećuje i u svojstvu univerzitetskog profesora.

(A.M.)