Magazin 26.03.2016.

Zlato i srebro za Jedinstvo i Srbadiju

ČITANJE: 3 minute
hor
Srpska pjevačka društva “Jedinstvo” iz Banjaluke i “Srbadija” iz Bijeljine okitili su se zlatnim i srebrnim priznanjima za odlične nastupe na 14. međunarodnom takmičenju horova, koje se održava u italijanskom gradu Riva del Garda, od 19. do 25. marta.

Snagom svojih glasova nadjačali su veoma jaku konkurenciju horova iz cijelog svijeta, a ponosni su što je Republika Srpska muzički stala ispred Švajcarske, Njemačke, Estonije, Finske, Mađarske, Italije, Letonije, Norveške, Švedske, Slovenije i SAD.

Tako je banjalučko “Jedinstvo” osvojilo zlatnu diplomu za svoj nastup takmičeći se u kategorijama svjetovne i duhovne muzike, dok je bijeljinska “Srbadija” osvojila dvije srebrne medalje za nastupe u dvije kategorije i to mješovitih horova i mješovitih kamernih horova. Uzbuđenje zbog ovih značajnih priznanja članovi i solisti horova nisu mogli sakriti, pa su na svojim “Fejsbuk” profilima dijelili fotografije i pisali statuse o tome koliko su ponosni i srećni. Kao i uvijek, mnogo čestitki i riječi hvale dobili su putem društvenih mreža. Sreću nije krila ni operska pjevačica Biljana Kerkez, koja je sa “Jedinstvom” nastupila kao solista.

– Ponosna sam na osvojeno zlato, kao i na kompoziciju Psalam 6 “Pokajnička molitva”, koja je ocijenjena najvišim brojem bodova od stručnog žirija, a u kojoj sam nastupila kao solista. Presrećni smo – napisala je Kerkezova.

Predsjednika hora “Srbadija” Stevan Čukić za “Glas Srpske” je ispričao da su prvog dana festivala učestvovali u svečanom defileu i otvaranju ove horske manifestacije, na kojem su privilegiju učešća imali samo izabrani horovi.

– Publika je sa velikim oduševljenjem pozdravila naš nastup na svečanom otvaranju, ali i na takmičenju na kojem smo i nagrađeni. Nagrade nam znače mnogo, jer smo uložili puno truda i takmičili se sa jakim horova iz cijelog svijeta. Pokazali smo da stojimo rame uz rame sa najboljima – kazao je Čukić.

Protekla godina bila je izuzetno uspješna za oba hora, koja su u svojoj dosadašnjoj biografiji zabilježila brojna ugledna priznanja i nagrade, kao i učešća na respektabilnim horskim takmičenjima po cijelom svijetu te tako dokazali da se “dobar glas daleko čuje”, ali i poštuje.

Tako je “Jedinstvo”, kojim diriguje Nemanja Savić, ostvarilo izuzetno uspješne koncerte i gostovanja u Švajcarskoj, Slovačkoj, Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama, a ove godine je takođe planirana bogata koncertna aktivnost u gradu Banjaluci, Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Hor “Srbadija” je pod dirigentskom palicom Desanke Trakilović prošle godine osvojio zlatnu i srebrnu medalju na prestižnom takmičenju horova u Grčkoj, a za ovu godinu planiraju brojna gostovanja u zemlji i inostranstvu.

Predan dugogodišnji rad, velika posvećenost i nevjerovatna ljubav prema muzici recept su za uspjeh ovih horova iz Republike Srpske, koji su istinski čuvari kulture i tradicije srpskog naroda, na šta su, kako kažu, naročito ponosni.

Turneja

Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Banjaluke, uspješnog nastupa u Riva del Gardi, u okviru koncertne turneje, održali su cjelovečernji koncert u Vićenci te učestvovali na liturgiji, a nastupili su i u gradovima Arka i Limone. Iz Italije su se preselili u Sloveniju, gdje su pred publikom u Ljubljani takođe održali cjelovečernji koncert.

(Glas Srpske)