Svijet 17.11.2020.

ZLOSTAVLJANO 90.000 DJECE: Otkriven najveći lanac pedofilije u Americi

ČITANJE: 1 minuta

Gotovo 90.000 žrtava seksualnog zlostavljanja u američkoj organizaciji izviđača (Boy scouts of America) podnijelo je zahtjev za nadoknadu štete.

Advokat žrtava Majkl Fau rekao je da je stiglo 88.000 zahtjeva, a pošto je mogućnost podnošenja još otvorena, očekuje i svih 100.000, prenio je AFP.

“Zapanjeni smo koliko ljudi je zlostavljano u izviđačima, ali i hrabrošću onih koji su spremni da istupe i govore o tome. Slomljena su nam srca jer ne možemo da poništimo njihov bol”, saopšteno je iz američke organizacije izviđača.

Kako su dodali, namjerno su omogućili da proces podnošenja zahtjeva za odštetu bude lako dostupan, kako bi se pomoglo žrtvama da dobiju kompenzaciju.

“Odgovor žrtava koji je uslijedio bio je veoma uznemirujući. Duboko se izvinjavamo”, saopšteno je iz te organizacije.

Organizacija Boy scouts of America postoji već 110 godina i trenutno ima 2,2 miliona članova između 5 i 21 godine.

Ta organizacija je, poslije brojnih optužbi za seksualno zlostavljanje, podnijela zahtjev za bankrotstvo kako bi izbjegla direktnu naplatu štete i istovremeno omogućila njenu isplatu iz kompenzacionog fonda. Vrijednost ove organizacije trenutno se procjenjuje na milijardu dolara, ali nije poznato koliko su spremni da izdvoje u fond za naknadu štete.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: pedofilija