Magazin 05.02.2021.

ZNAČAJAN PODUHVAT: Klub “Osmica” skuplja, restauriše i digitalizuje banjalučku filmsku baštinu

ČITANJE: 3 minute

Udruženje građana Filmski klub “Osmica“, osnovano prošle godine, počelo je sa radom na sakupljanju, restauraciji, stručnoj zaštiti i digitalizaciji amaterske i arhivske filmske baštine.

Klub je nastao na osnovu inicijative nekoliko Banjalučana, zaljubljenika u sedmu umjetnost, koji su posebno zainteresovani za arhivski i amaterski film, dvije na ovom prostoru, veoma malo poznate oblasti kinematografije.

Naš prvi konkretan korak ka realizaciji pomenutih ciljeva Kluba je projekat pod nazivom „Riznica amaterskog filma“. Ovaj projekat podrazumijeva restauraciju, digitalizaciju i objavljivanje na “Jutjub” kanalu FK „Osmica“, stotinu najznačajnijih amaterskih filmova, koje su snimili banjalučki kino-amateri u periodu od kraja tridesetih godina prošlog vijeka zaključno sa 2020. godinom – rekao je Goran Barać, predsjednik ovog kluba, piše Srpskainfo.

Realizacija ovog projekta počela je u ljeto 2020. godine i trebalo bi da traje do kraja 2024. godine. Kako on objašnjava, cilj “Riznice amaterskog filma“ je da na jednom mjestu objedini i za sve korisnike interneta učini dostupnim ogromno vizuelno bogatstvo banjalučkih filmskih neprofesionalaca, o kojem se danas ne zna gotovo ništa.– Bez obzira na tešku i epidemiološku i ekonomsku situaciju i na prošlogodišnje značajno redukovanje grantova za kulturu na svim nivoima u RS i BiH, te na otkazivanje već dogovorenih sponzorstava, naša mala, ali stručna ekipa, uspjela je tokom 2020. da kompletno restauriše, digitalizuje i postavi na “Jutjub” kanal Kluba, devet amaterskih filmova, u ukupnom trajanju od oko sat vremena. Ovo je ostvareno zahvaljujuci sufinansiranju od strane Grada Banjaluka i Ministarstva prosvjete i kulture RS – rekao je Barać.

Veliko interesovanje

Prema njegovim riječima, ovi filmovi su naišli na odlično interesovanje internet zajednice, posebno Banjalučana i zaljubljenika u ovu specifičnu vrstu filmskog stvaralaštva, jer su za dva mjeseca pregledani oko 6.500 puta.

– U projekat se uključilo i Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje je sufinansiralo restauraciju i digitalizaciju još pet amaterskih filmova Banjalučana. Stručna obrada filmova je u toku i oni će se na pomenutom “Jutjub” kanalu pojaviti krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca – dodaje on.

U toku ove godine planiraju nastavak restauracije, stručne zaštite i digitalizacije neprofesionalnog filmskog stvaralastva Banjalučana.

– Realizacija ovog posla zavisiće od sredstava koja „Osmica“ bude obezbijedila od gradskih, republičkih i zajedničkih institucija BiH, te sponzora. Gotovo je sigurno da će tokom 2021. biti odrađene restauracija, digitalizacija i objava na “Jutjub” platformi, ratne filmske hronike Banjaluke iz perioda 1941-1945. godina. U pitanju su filmovi autora Aleksandra Bojke, potom izvanrednog dokumentarnog filma „Lazar sa Zmijanja“, barda banjalučkog amaterskog filma Ljubinka Bate Smoljanovića, te nekoliko dokumentarnih i igranih ostvarenja jedinog kino/filmskog kluba, koji je postojao u „krajiškoj ljepotici“ – „Kozare 816“ – objasnio je Barać.

Ipak, entuzijazam članova FK “Osmica“ i njihova riješenost da restaurišu i tako sačuvaju za buduće generacije filmsko blago banjalučkih kino-amatera, nisu dovoljni da bi ovaj projekat mogao uspješno da se realizuje.

Kompleksna restauracija

– Restauracija filmova i njihova zaštita od daljeg propadanja su izuzetno kompleksne aktivnosti, koje zahtijevaju veliko stručno znanje, umjesnost, strpljenje i ogromno vrijeme. Takođe i značajna finansijska sredstva potrebna za nabavku specijalizovanih hemikalija i materijala potrebnog za kvalitetnu obradu celuloidne trake – naglasio je Barać.

Ekipa okupljena oko FK “Osmica“ je optimista po pitanju buduće podrške projektu „Riznica amaterskog filma“, jer on ima višestruki značaj. Razotkriva Banjaluku kao značajan centar neprofesionalnog filmskog stvaralaštva u nekadašnjoj Jugoslaviji, ukazuje na potpuno nepoznati segment kinematografije u našem gradu i u današnjem, digitalnom vremenu, predstavlja „krajišku ljepoticu“ kao lidera u prezentaciji filmskog stvaralaštva svojih nekadašnjih i sadašnjih žitelja.

Na prostoru nekadašnje Jugoslavije ne postoji grad koji je na bilo kojoj internet platformi objavio ili objavljuje, filmove njegovih kino-amatera ili kino/filmskih klubova koji su egzistirali na njegovoj teritoriji. A “Riznica amaterskog filma“ Banjaluci daje tu jedinstvenost.

(SB)

Oznake: Goran Barać