Magazin 03.12.2018.

Značajna podrška licima sa invaliditetom

ČITANJE: 2 minute

U Banjoj Luci je organizovano više aktivnosti povodom 3. decembra, Međunarodnog dana lica sa invaliditetom koji se ove godine obilježava pod sloganom „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti“.

Kao najava za obilježavanje ovog dana, u Banjoj Luci je prošle sedmice uspješno održana treća modna revija lica sa invaliditetom, pod nazivom „Baš po mjeri“.

Odbornica u Skupštini grada doktorica Snežana Kutlešić-Stević, organizator i idejni tvorac ove revije, rekla je da je osnovna ideja revije da se lica sa invaliditetom prikažu u novom svjetlu kao potpuno ravnopravni članovi društva, da se skrene pažnja da su oni tu s nama i da samo zajedno i uz razumijevanje i prihvatanje razlika možemo dalje.

Kako je naglasila, Grad Banja Luka je u odnosu na druge lokalne zajednice otišao korak dalje u podršci licima sa invaliditetom, pa je tako naš grad nedavno produžio radno vrijeme taksi službe za prevoz ovih lica, a na mnogim javnim objektima je urađena arhitektonska pristupačnost.

Kada je riječ o nedavno održanoj modnoj reviji, oko 500 sugrađana je došlo da podrži ovaj događaj održan u Muzeju Republike Srpske.

-Ovo nije bila obična modna revija, već revija kojom podižemo svijest i rušimo arhitektonske i sve druge barijere. U skladu sa ovogodišnjim sloganom lica sa invaliditetom i njihovog dana, i mi smo željeli da pokažemo da oni treba da budu potpuno ravnopravni u našem društvu i da srušimo sve barijere, ne samo u arhitektonskom nego u svakom smislu. Takođe, htjeli smo da poručimo da je roditeljstvo jedna univerzalna stvar i u samoj reviji su učestvovali roditelji koji imaju invaliditet sa zadravom djecom i obrnuto, djeca sa invaliditetom i njhovi roditelji – kazala je dr Kutelišić-Stević.

Ona je istakla značajnu pomoć oko 50 volontera, koji su šminkali, pravili frizure i uređivali učesnike revije koji su bili iz: Banje Luke, Prijedora, Prnjavora i Doboja.

-Poslije revije pričali smo o njihovim problemima, a osnovni kada su u pitanju arhitektonske barijere, jesu obrazovne ustanove jer većina fakulteta nema prilaznu rampu za lica sa invaliditetom. Problemi su im i zapošljavanje, a postoji i potreba za većim brojem sati personalne asistencije – istakla je dr Kutlešić-Stević, čiji je rad posebno istaknut kroz posvećenost osobama s invaliditetom.
Sportski susreti

U SD „Borik“, u organizaciji Gradskog odbora udruženja invalida Banja Luka, danas se održavaju 11. Sportski susreti lica sa invaliditetom. Susrete na kojima učestvuje, oko 180 učesnika (lica sa invaliditetom), svečano je otvorio v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić.

Grad Banja Luka je i ove godine odobrio besplatno korištenje dvorane „Borik“ i finansijski podržao ovu aktivnost.