Biznis 20.04.2021.

Znaci oporavka: Porastao bh. izvoz u zemlje EU, CEFTA i EFTA

ČITANJE: 2 minute

Bosna I Hercegovina je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila značajan rast izvoza, koji je procentualno gledajući višestruko povećan u odnosu na uvoz, što predstavlja pozitivne znake oporavka domaće privrede.

Ono što je posebno ohrabrujuće je činjenica da je BiH ostvarila rast izvoza prema gotovo svim grupama zemalja, odnosno rast izvoza je ostvbaren I sa zemljama Evropske unije, i sa zemljama potpisnicama CEFTA i EFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, te prema ostalim razvijenim zemljama.

Prema mišljenju ekonomista, rast izvoza u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prethodne je ohrabrujući i, posebno ako se ima u vidu da je pandemija korona virusa i dalje prisutna i da je zbog toga poslovanje privreda otežano. Takođe, ističu i da treba imati u vidu da je u dijelu marta prošle godine došlo do djelimičnog zatvaranja granica, usljed mjera koje su uvodile pojedine države.

Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH, u period januar-mart ove godine izvoz BiH je iznosio 3,64 milijarde KM, što je za 16,6 odsto više nego u istom periodu 2020. godine, dok je uvoz istovremeno iznosio 4,402 milijarde KM, što je za 2,7 odsto više nego u istom period prethodne godine.

“Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 69,6 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 1,338 milijardi KM”, naveli sui z Agencije za statistiku BiH. Prema njihovim riječima, izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 473 miliona KM, što je za 18,9 odsto više nego u istom periodu 2020. godine, dok je uvoz iznosio 530 miliona KM, što je za 5,8 odsto više nego u uporednom periodu. Iz Agencije dodaju da je pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA iznosila 89,3 odsto. Najveći izvoz među zemljama CEFTA ostvaren je sa Srbijom i to u iznosu od 315 miliona KM, što je za oko 17 odsto više nego u period januar-mart prošle godine.

“Izvoz u zemlje EU je iznosio 2,272 milijarde KM, što je za oko 18 procenata više nego u prvom kvartalu 2020. godine, dok je uvoz iznosio 2,679 milijarde KM, što je za dva procenta više nego u istom periodu prethodne godine”, naveli su iz Agencije za statistiku BiH i dodali da je pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila 84,8 odsto. Najveći izvoz među zemljama EU, BiH je ostvarila sa Njemačkom I to u ukupnom iznosu od oko 460 miliona KM ili osam odsto više nego u prvom kvartalu prošle godine.

Kada su u pitanju zemlje EFTA, izvoz je u prvom kvartalu ove godine iznosio oko 78 miliona KM i veći je za oko dva procenta, dok je uvoz iznosio 33,2 miliona KM i manji je za 8,5 odsto. Najveći izvoz u okviru zemalja EFTA, BiH je ostvarila u Švajcarsku i to u ukupnom iznosu od 67,4 miliona KM.

(N.Sp)