Vijesti 03.11.2021.

ZNAK ZAHVALNOSTI ZA HUMANOST: Osnovnoj školi “Sokolac” uručena bista patrijarha Pavla

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov uručio je danas Osnovnoj školi “Sokolac” poklon bistu blaženopočivšeg partijarha srpskog Pavla, izrađenu u Leposaviću, kao znak zahvalnosti djeci i njihovim roditeljima za odlučnost da humanitarnim akcijama pomognu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Arlov je rekao novinarima da je ova humanitarna akcija prošle i ove godine posvećena izgradnji Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju, koji će biti završen ove godine u Kosovskoj Mitrovici.

Prema njegovim riječima, projekat sa 714 metara kvadratnih, vrijedan oko 300.000 evra, urađen je skoro 90 odsto i preostalo je da se završi unutrašnje građevinsko uređenje, kako bi se spremio za namještanje i uređenje.

– To će biti naš humani manastir cijele Republike Srpske srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i želimo na taj način da prenesemo i našoj djeci kako njihovi vršnjaci žive na Kosovu i Metohiji – izjavio je Arlov.

On je izrazio zadovoljstvo velikom humanošću školske djece i njihovih porodica koji saosjećaju i znaju težinu života srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Arlov je naglasio da je 121 osnovna i srednja škola u Srpskoj do sada uključena u humanitarnu akciju koja traje do 31. decembra za ovaj vid pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, izražavajući uvjerenje da će ih biti još.

On je istakao da Odbor planira da u januaru naredne godine obezbijedi više od 1.000 paketića za djecu na Kosovu u Metohiji povodom Božićnih i novogodišnjih praznika.

– Djeca Kosova i Metohije će biti upućena iduće godine na 10. projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, kojim je do sada bilo obuhvaćeno 5.000 djece i oko 500 prosvjetnih radnika u Srpskoj u želji da taj jubilarni projekt bude i najmasovniji – dodao je Arlov.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica naglasio je da ova lokalna uprava ima dobru saradnju sa institucijama na Kosovu i Metohiji, te podsjetio da je Sokolac potpisao povelju o bratimljenju sa srpskom opštinom Peć, odnosno opštinom Goraždevac, gdje živi oko 900 Srba.

On je naglasio da je Sokolac izrazio želju da prihvati jednu grupu učenika u okviru projekta spajanja djece sa Kosova i Metohije i Republike Srpske, ali da taj projekat prošle godine nije realizovan znog pandemije virusa korona.

Bjelica je najavio i mogućnost pokretanja humanitarne akcije privrednika ove lokalne zajednice kojom će se pomoći završetak Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor Osnovne škole “Sokolac” Đorđe Rajić preuzimajući pokon bistu partijarha Pavla, rekao je da je ovaj poklon simboličan i u isto vrijeme veliki znak pažnje za učenike ove škole i njihovo učešće u humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za vršnjake i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

– Humanost kao jedna od vrhunskih ljudskih osobina nešto je što mi kao obrazovna ustanova, koja se bavi samo obrazovnim nego i vaspitnim radom, u svakom trenutku njegujemo – izjavio je Rajić.

On je napomenuo da je ova ustanova učestovala u ovoj akciji svih godina, te dodao da su dvije godine bili škola koja je prikupila i najviše sredstava, čime se izuzetno ponose.

Rajić je naglasio da je humanitarna akcija prikupljanja sredstava za pomoć srpskom narodu na Kosovu i Metohiji u Osnovnoj školi “Sokolac” u toku i da će trajati do polovine novembra.

(Srna/SB)