Vijesti 27.02.2016.

Znamenitosti Srpske predstavljaju na internetu

ČITANJE: 2 minute
Koautor portala i projekta “Upoznaj Srpsku” Marko Stanojević rekao je Srni da je uz moto “Upoznaj je bolje, voljećeš je više” cilj ovog projekta da se promovišu prirodna i kulturna dobra, te mjesta u Srpskoj koja vrijedi posjetiti.

On je naveo da, osim brojnih kategorija sa podacima o najzanimljivijim lokalitetima Republike Srpske, internet portal “Upoznaj Srpsku” /www.upoznajsrpsku.com/ sadrži i druge kvalitetne sadržaje, kao što su fotografije, prilozi i obrazovno- informativni tekstovi koji na zanimljiv način predstavljaju Srpsku.

– Dolazimo i do najnepristupačnijih dijelova teritorije Republike Srpske, fotografišemo ih, snimamo im koordinate, ucrtavamo rute, vršimo razna mjerenja, a kasnije pišemo adekvatne, popularne i edukativne tekstove, te pravimo razne priloge- rekao je Stanojević.

Sa 70 priča koje su raspoređene u 11 kategorija, portal je počeo sa radom 9. januara, simbolično na Dan Republike, a Stanojević ističe da će sadržaj portala biti permanentno dopunjavan novim sadržajima.

– Osim trenutnih kategorija i njihove nadogradnje, plan je da se internet stranica obogati sadržajima u vezi sa planinama, rijekama, znamenitim ličnostima, manifestacijama, arheološkim lokalitetima i drugim značajnim podacima- pojasnio je Stanojević.

On kaže da su sve priče ilustrovane kvalitetnim fotografijama, te dodaje da će na portalu uskoro biti objavljeni i kartografski prilozi i video-materijali.

Istakavši da je realizacija projekta “Upoznaj Srpsku” do sada sprovođena na bazi vlastitih sredstava i mogućnosti, Stanojević je naveo da u budućnosti očekuje podršku sa različitih instanci.

– Unapređenje rada sajta i podizanje njegovog kvaliteta na viši nivo iziskuju mnogo veće kapacitete od onih koje imamo, što se prije svega odnosi na tehničku opremljenost- rekao je Stanojević.

Prema njegovim riječima, pripremne aktivnosti za realizciju projekta “Upoznaj Srpsku” počele su 2012. godine, a najviše vremena i truda posvećeno je terenskom radu koji je iziskivao mnogo vremena, truda i sredstava.

– Pomoć na terenu svakako je dobrodošla, ali puno znači da posjetioci našeg portala upoznaju ljude iz neposrednog okruženja sa sajtom i podijele naše priče na društveni mrežama- poručio je Stanojević.

On je dodao da je i pomoć svih onih koji žele da učestvuju u unapređenju portala više nego dobrodošla, te pozvao posjetioce da ukažu na lokalitete za koje smatraju da su vrijedni prezentacije.

Osim Stanojevića, autori projekta “Upoznaj Srpsku” su Dragan Gajić, Ljubiša Šikarac i Dragan Praštalo.

(Agencije)