Vijesti 04.11.2020.

ZNANJEM IZ FIZIKE PIŠE ISTORIJU: Mladom Banjalučaninu zlatna medalja na Drugoj balkanskoj olimpijadi

ČITANJE: 1 minuta

Odmjeravajući znanje sa vršnjacima sa cijelog Balkana, učenik banjalučke Gimnazije Marko Vučić  donio je i prvo zlato iz fizike za BiH.

Istorijski rezultat ovaj gimnazijalac postigao je na Drugoj balkanskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, koja je zbog pandemije virusa korona krajem oktobra održana onlajn. Na takmičenju je učestvovalo 48 srednjoškolaca iz 12 zemalja, a mladi Banjalučanin, uz prvu zlatnu medalju za BiH sa jednog međunarodnog takmičenja iz fizike, po broju bodova osvojio je treće mjesto u ukupnom plasmanu, piše “Glas Srpske”.

“Na takmičenju smo dobili četiri zadatka, koja smo morali da riješimo u roku od četiri sata. Stigao sam sve da uradim, s tim da sam imao nekoliko greščica. Iako sam osvojio zlatnu medalju, ne znači da sam najbolji. Svi su bili jednako dobri “, skromno priča Vučić i dodaje da je ipak lakše raditi testove uživo, jer u slučaju nekih nejasnoća u vezi sa zadacima, učesnici odmah mogu da se konsultuju sa organizatorima.

Što se tiče priprema, Vučić kaže da mu je, zahvaljujući znanju iz fizike sa prethodnog takmičenja, ovog puta mnogo manje vremena trebalo za to, te da mu je kao i ostalim učesnicima iz BiH pomogli voditelji ekipe, studenti Majra Šišić sa Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Jelena Lazić sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ovom gimnazijalcu, pored fizike, odlično ide i matematika, zbog čega, kako kaže, još nije siguran koji fakultet će upisati po završetku srednje škole.

Njegov plan je, kaže, da učestvuje i na Svjetskoj olimpijadi iz fizike, koja bi trebalo da bude održana onlajn u decembru.