Magazin 07.10.2015.

Znaš za preljubu, šta ćeš uraditi?

ČITANJE: 2 minute
preljuba
Teško je sačuvati tajnu, to svi znamo. Međutim, kada nekome saopštimo to što krijemo, sopstveno breme prebacimo na drugog. Desilo vam se?

Možda vi niste osoba kojoj će činjenica da vaša prijateljica ili prijatelj, vara muža ili dečka, biti “podnošljiva”. Još gore – možda se družite i sa “prevarenom stranom”? Šta uraditi sa tom delikatnom tajnom?

Vjerovatno biste najviše voljeli da to nikada niste morali da saznate, ali šteta je već učinjena.

Osuđivanje prijatelja koji vam se povjerio svakako neće pomoći, kao ni izbjegavanje zajedničkih izlazaka koje ste možda do tada praktikovali.

Ukoliko je i vaš partner prijatelj sa osobama o kojima je riječ, nije u redu ni njega da opterećujete bremenom koje je dato vama.

Savjet psihologa Linde Bler je da svako ko je na mukama zbog čuvanju ovakvih tajni, mora da razmisli o postavljanju ultimatuma onome koje zgriješio. Psiholog kaže da je sam čin ispovijedanja u vezi sa preljubom, signal da vaš prijatelj želi da se ta situacija nekako riješi, ali da ne zna kako – vi ste ti koji mogu da “poguraju” cijelu stvar.

“Kada im kažete da ćete reći sve njihovom partneru, vi samo podstičete da se dogodi nešto što je neminovno, prije ili kasnije. Uglavnom je najbolja strategija da prvo sebi date 24 sata – odspavajte da vam se slegnu emocije, a onda recite preljubniku da ne može da vas da očekuje da čuvate takvu tajnu, jer uključuje laganje. U zavisnosti od situacije, dajte vašem prijatelju dvije nedelje da reši to što je zakuvao”, savjetuje Bler.

Bilo da završe aferu ili priznaju partneru, to više nije vaš problem, ističe Linda.

Naravno, niste u obavezi da ovako reagujete i možete i da odaberete varijantu gdje ćete da ćutite i grickate nokte od nervoze, pa će se problem svakako u nekom trenutku riješiti sam od sebe.

(24sata.rs)