Vijesti 14.11.2016.

Znate li ko su “Mrvice”?

ČITANJE: 3 minute

Majke prijevremeno rođenih beba u RS godinama su na društvenim mrežama razmjenjivale iskustva te bile jedna drugoj podrška u najtužnijim i najsrećnijim trenutcima nakon poroda. Nedavno su odlučile da osnuju Udruženje “Mrvice”, a jedna od njihovih prvih aktivnosti, kako kažu, biće rezervisana za 17. novembar, Svjetski dan prijevremeno rođenih beba.

– Prva od aktivnosti jeste obilježavanje 17. novembra odnosno posjeta UKC RS i simbolična donacija. Takođe, planiramo da se u 14 časova pomenutog datuma okupimo ispred spomenika Dvanaest beba. Nakon toga idemo u šetnju parkom Petar Kočić gdje ćemo simbolično sa našim herojima pustiti balone u čast tog dana – rekla nam je Jelena Glišić iz Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice”.

– Nama primarni cilje jeste podizanje svijesti o ovoj temi, ali želimo i da unaprijednimo uslove u kojima borave svi mali heroji, ali i da se zalažemo za bolje uslove u kojima borave same majke koje u bolnici provode dosta dugi period koje trebaju različitu pomoć: od one psihološke i materijalne i naši naredni projekti će ići i u tom smjeru – dodala je Milada Šukalo iz Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice”.

Tokom prvih devet mjeseci ove godine na UKC RS rođeno je 2 840 beba. Od toga, čak njih 258 je prijevremeno došlo na svijet. Da je borba za život ovih malih heroja neizvjesna iz sata u sat, prisjetila se i Ljiljana Grabovski Novaković, majka dječaka koji je rođen u 26. nedjelji trudnoće sa svega 930 grama.

– Borba je trajala 84 dana. Maksim je bio 65 dana na respiratoru. Veoma strašno iskustvo. Niko ne zna reći čemu da se nadate. To je veliki šok. Sad je zdrav i u fazi prohodavanja. Zato nije ovdje. Jedno hiperaktivno dijete, vidjećete i po Viktoru. Sve ih zanima, kao da žure da postignu ono u čemu kasne. Po izlasku iz bolnice bio je zdrav, ali su usljedile brojne kontrole. Danas je zdrav i nadam se da će sve tako da bude – iskreno nam je rekla LJiljana.

– Nekako moje vlastito iskustvo mi govori da sve ono što prolazimo najveću podršku dobijamo od drugih majki koje su imale iste priče. Meni je, recimo kada sam rodila svoju djevojčicu, najviše pomagalo isksutvo majke Jelene koja je vodila blog i pisala priču o svom dječaku Viktoru. Dešavalo se da tražimo kontakte jedne od drugih, da ih pitamo gdje su išle na vježbe, tako da će svim roditeljima itekako biti korisno ako nam se pridruže u cijeloj ovoj priči – smatra Milada.

Ovim hrabrim ženama desilo se ono o čemu svaka trudnica potajno strahuje. Ono što ih povezuju jesu životne priče koje su iznjedrile male heroje. Borce koji su svoje prve dane proveli u inkobatoru, okruženi ljekarima, a ne poljupcima i nježnim dodirima. Ističu kako žele da njihove priče stignu do što više roditelja, a posebno onih koji su okusili gorak ukus koje sa sobom nosi neočekivani, prijevremeni dolazak bebe na svijet.

(srpskacafe.com)