Znate li koja ste krvna grupa? Evo zašto je to bitno!

krvna-grupa

Jeste li skloniji rizicima raka ili srčanim oboljenjima? To je nešto što niko ne želi da čuje, ali ako znate jeste li skloniji nekoj vrsti bolesti, lakše ćete i na vrijeme preduzeti preventivne mjere i uraditi šta je u vašoj moći da bolest spriječite.

Pretpostavljamo da ste barem jednom za doručak pojeli nešto što vam sada ne bi palo na pamet ni u snu. Iako se možda tako ne osjećate, ipak više niste tako mladi. I tijelo vam daje znakove na koje ne bi trebalo da zatvorite oči. Ovo su stvari koje bi trebalo da znate radi očuvanja vašeg zdravlja.

Krvna grupa

A, B, 0, AB…Znate li koja je vaša krvna grupa? Uvid u vašu krvnu grupu je uvid u vašu zdravstvenu sliku. Osim što su prema krvnoj grupi nutricionisti složili i plan ishrane, studije pokazuju da se određene krvne grupe povezuju s učestalijim određenim oboljenjima.

Jeste li skloniji rizicima raka ili srčanim oboljenjima? To je nešto što niko ne želi da čuje, ali ako znate jeste li skloniji nekoj vrsti bolesti, lakše ćete i na vrijeme preduzeti preventivne mjere i uraditi šta je u vašoj moći da bolest sprečite.

Problemi s pamćenjem

Osobe koje imaju krvnu grupu AB mogu imati veći rizik za slabljenje kognitivnih funkcija, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Neurology”. Odrasle osobe s krvnom grupom AB pokazale su se tokom istraživanja kao osobe koje su češće imale problema s učenjem i pamćenjem.

“Znamo da je krvna grupa AB povezana s određenim činiocima zgrušavanja i proteinima u krvi”, rekla je jedna od voditeljki istraživanja i profesorka medicine i patologije na Univerzitetu u Vermontu Meri Kušman.

Rak želuca

Nažalost, još jedna loša vijest za osobe s krvnom grupom AB. Za razliku od osoba s krvnom grupom B ili 0, kod osoba s krvnom grupom AB postoji za čak 26 odsto veći rizik za oboljevanje od raka želuca, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu “American Journal of Epidemiology”. Ako ste tip A, rizik je 20 odsto viši od onih s tipom B ili O, navodi se.

Krivac se može naći u bakteriji Helico pylori. Dvije trećine stanovništva nema nikakvih zdravstvenih smetnji povezanih s ovom bakterijom koja se nalazi u našem organizmu, ali ipak, osobe s krvnom grupom AB ili A mogu imati pojačanu reakciju imunološkog sistema na ovu vrstu bakterije, što može rezultirati povećanim rizikom od nastanka raka, pojasnio je jedan od voditelja istraživanja Gustaf Edgren, epidemiolog u Univerzitetskoj bolnici Karolinska u Švedskoj.

Srčana oboljenja

Ako imate krvnu grupu 0, znajte da ste srećniji od drugih. Vaša krvna grupa vam je “osigurala” 23 odsto manji rizik od srčanih oboljenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Harvardu. Osobe s AB i B krvnim grupama najrizičniji su “kandidati” za ovakve vrste oboljenja, a stručnjaci navode da je to najvjerovatnije povezano s većom sklonošću upalama, što na kraju može dovesti i do srčanih oboljenja.

(Vecernji.hr)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.