Magazin 14.11.2015.

Znate li koja zemlja koristi najviše antidepresiva?

ČITANJE: 1 minuta
Antidepresivi
U visoko razvijenim zemljama, upotreba antidepresiva je izuzetno porasla u posljednjih 15 godina. Koja se zemlja nalazi na vrhu liste?

Organizacija OECD je u novom izvještaju pod nazivom Health at a Glance 2015 sastavila listu zemalja sa najvećom potrošnjom antidepresiva.

Ove informacije ne pokazuju nužno koliko je ta nacija nesrećna, niti činjenicu da postajemo sve depresivniji, iako pruža uvid u težnju ljekara da što više prepisuju lijekove kao što su antidepresivi.

Rezultati su pokazali da se na vrhu liste, kad je konzumacija antidepresiva u pitanju, nalazi Island, nakon kojeg slijede Australija i Portugalija, dok su zemlje koje koriste najmanje lijekova ove vrste Čile, Južna Koreja i Estonija.

Sjedinjene Američke Države, tzv. “Prozak nacija” se nisu našle na ovoj listi, ali istraživanja su pokazala da je čak 10 odsto američke nacije na antidepresivima.

Antidepresivi su vrsta lijekova koji se koriste za otklanjanje simptoma depresije, anksioznosti, napada panike, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, poremećaja ishrane, PTSP-a i mnogih drugih psiholoških poteškoća djelujući na neurotransmitere u mozgu i stabilizaciju hormona kao što su serotonin, dopamin i noradrenalin, koji su odgovorni za naša raspoloženja.

(B92)