Vijesti 03.04.2016.

Znate li koliko država u svijetu ima nuklearno naoružanje?

ČITANJE: 2 minute
nuklearna bomba
U Washingtonu je juče završio nuklearni samit na kojem je predsjednik SAD-a Barack Obama rekao kako se zalaže za smanjivanje nuklearnog arsenala Sjedinjenih Država ocijenivši takođe da nuklearna prijetnja u svijetu i dalje postoji te da treba učiniti sve kako bi se ona smanjila.

S obzirom na lijepe želje Obame, nije na odmet podsjetiti koliko zapravo na svijetu ima nuklearnih bojevih glava i koje ih sve države posjeduju. Britanski Telegraph napravio je kratak presjek nuklearnog oružja u svijetu koji pokazuje da najveći potencijal za kompletno uništenje našeg planeta još uvijek leži u Rusiji i SAD-u.

Devet država na svijetu trenutno raspolaže nuklearnim arsenalom – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo (koje su ujedno i priznate kao nuklearne sile pod Sporazumom o sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja) te Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja (koje su bez “legalnog” priznanja njihovih arsenala).

Najviše bojnih glava s nuklearnim naoružanjem ima Rusija – čak 7300 (kako su proteklih dana pisali neki britanski portali taj broj raste suprotno međunarodnim sporazumima), dok ih u stopu prati SAD s 6970. Ujedinjeno Kraljevstvo ima 215 bojnih glava, Francuska 300, a Kina oko 260.

Sjeverna Koreja, koja je prije nekoliko godina uspješno testirala nuklearno oružje, ima 20 bojnih glava. No, upitna je efikasnost tog arsenala s obzirom na nepouzdanost i ograničen domet njihovih projektila koji mogu nositi takvo oružje. I dok je Kim Jong-Un najrizičniji faktor među svim osobama koje pritiskom dugmeta mogu izazvati masovno uništenje, zabrinutost su oduvijek izazivali Indija i Pakistana, koji su tokom 20. stoljeća prošli kroz nekoliko okršaja te u međuvremenu stvorili vlastito nuklearno oružje. Njihovi arsenali još uvijek se šire, a između sebe najmanje imaju po 100 bojnih glava u svakoj državi.

Veliki misterij je i nuklearni arsenal Izraela, iz kojeg nikada nisu niti potvrdili, niti demantovali da imaju nuklearno oružje – procjenjuje se da imaju 80 bojnih glava.

Inače, od svih spomenutih država na nuklearno oružje najviše troši SAD – čak 20 milijardi dolara godišnje, što je više nego sve ostale nukelarne sile zajedno. Amerikanci su jedno i jedina nacija koja je nukelarno oružje upotrijebila u ratu – 1945. sa dvije su bombe uništili japanske gradove Hirošimu i Nagasaki te okončali Drugi svjetski rat uz žrtvovane živote od preko 150 000 osoba.

Kuriozitet u cijeloj “nuklearnoj” priči je Južnoafrička Republika koja je tokom 80-ih godina prošlog stoljeća proizvela šest komada nuklearnog oružja, ali je sve uništila ranih 90-ih.

(Avaz)