Vijesti 17.01.2016.

Zolak: Agencija za lijekove uštediće građanima 100 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta
zolak
Donošenjem pravilnika o cijenama lijekova građanima Bosne i Hercegovine biće ušteđeno oko 100 milina KM na godišnjem nivou, izjavili su danas Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i Aleksandar Zolak, vršilac dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH.

Oni su na sastanku u Banjaluci danas razgovarali o stanju na tržištu lijekova konstatujući da je prioritetni cilj Zolaka da u budućnosti uredi tržište lijekova i da se smanje cijene lijekova koje su trenutno najviše u regionu.

Zolak je istakao da je BiH jedina u regionu bez pravilnika, zbog čega će se što prije konsultovati sa nadležnim ministarstvima kako bi on bio usvojen i kako bi građani osjetili neku dobrobit.

– Ovo je vrlo osjetljiva tema u kojoj se vrti velika količina novca i svaka promjena unosi nemir onima koji su smatrali tržištem lijekova u BiH svojim područjem- istakao je Zolak odgovarajući na pitanja novinara vezana za kompetencije za imenovanje na ovu funkciju.

Borenović je dodao da njegov posao neće biti jednostavan jer “treba uzeti nekome zaradu od 100 miliona KM”, ali da će imati punu podršku stranke za obavljanje ovog posla.

(AA)