Zolak: Cijene lijekova koji se izdaju bez recepta u padu

Puni efekti primjene Pravilnika o lijekovima Bosne i Hercegovine biće poznati kada bude izrađen Izvještaj o potrošnji lijekova, a zbog tržišne utakmice podignute cijene lijekova koji se izdaju bez recepta počele su padati, rekao je danas Aleksandar Zolak, v.d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Zolak se sastao sa Draganom Bogdanićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS.

Oni su razgovarali o problemima sa kojima se Agencija susreće, a između ostalog i o podrumskim prostorijama koje nakon poplava 2014. nisu adekvatno sanirane, te dogovorili da nakon vještačenja radova, Agencija provede nabavku za radove, što će im se u narednom periodu odbiti od kirije koju plaćaju oko 20.000 KM na godišnjem nivou.

Razgovarano je i o problemu  preko 200 lijekova koji čekaju na registraciju agencija, što će se kako ističe Zolak, riješiti veoma brzo, a ministar Bogdanić  je najavio da će pokušati naći najbolji način kako da ova Agencija prevaziđe probleme.

“Na predhodnom sastanku ministarske konferencije tražio sam da organizujemo jedan sastanak na temu Agencije i evo sad sam mnogo bolje informisan. Znam koje su poteškoće i na ministarskoj konferenciji ću tražiti da se ti problemi razriješe”, rekao je Bogdanić.

Razgovarali su i o cijenama lijekova, i kako je rekao Bogdanić,  nakon što je Pravilnik stupio na snagu polovinom godine, treba da prođe neko vrijeme da se može napraviti kvalitetna analiza, kako bi vidjeli koliko su uspjeli postići niže cijene lijekova.

“Imamo problem da su određeni lijekovi koji su na slobodnom tržištu porasli, vjerovatno neće biti rezultati onakvi kakvi su se očekivali”, rekao je Bogdanić.

Zolak je dodao da će kada dobiju  izvještaj o potrošnji lijekova, zati konačan ishod, a sada se govori o procjeni.

“Procjene su da će tu da bude 10-12 odsto ušteda ali primarno za zdravstvene institucije i sisteme, znači fondove”, rekao je Zolak.

(Nezavisne)

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i

Banjaluka dobija prvi viteški festival “Kastrum 2018”

Članovi Viteškog reda Čuvara Koplja St. Georgija iz Banjaluke planiraju da od 01.06. do 03.06.2018. godine organizuju viteški festival na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Očekuju okupljanje vitezova iz svih zemalja u okruženju. Za sada ne otkrivaju mnogo, osim da će se održati na tvrđavi Kastel, te da će se vitezovi takmičiti u tradicionalnim viteškim disciplinama.