Biznis 06.12.2017.

Zolak: Cijene lijekova koji se izdaju bez recepta u padu

ČITANJE: 2 minute

Puni efekti primjene Pravilnika o lijekovima Bosne i Hercegovine biće poznati kada bude izrađen Izvještaj o potrošnji lijekova, a zbog tržišne utakmice podignute cijene lijekova koji se izdaju bez recepta počele su padati, rekao je danas Aleksandar Zolak, v.d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Zolak se sastao sa Draganom Bogdanićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS.

Oni su razgovarali o problemima sa kojima se Agencija susreće, a između ostalog i o podrumskim prostorijama koje nakon poplava 2014. nisu adekvatno sanirane, te dogovorili da nakon vještačenja radova, Agencija provede nabavku za radove, što će im se u narednom periodu odbiti od kirije koju plaćaju oko 20.000 KM na godišnjem nivou.

Razgovarano je i o problemu  preko 200 lijekova koji čekaju na registraciju agencija, što će se kako ističe Zolak, riješiti veoma brzo, a ministar Bogdanić  je najavio da će pokušati naći najbolji način kako da ova Agencija prevaziđe probleme.

“Na predhodnom sastanku ministarske konferencije tražio sam da organizujemo jedan sastanak na temu Agencije i evo sad sam mnogo bolje informisan. Znam koje su poteškoće i na ministarskoj konferenciji ću tražiti da se ti problemi razriješe”, rekao je Bogdanić.

Razgovarali su i o cijenama lijekova, i kako je rekao Bogdanić,  nakon što je Pravilnik stupio na snagu polovinom godine, treba da prođe neko vrijeme da se može napraviti kvalitetna analiza, kako bi vidjeli koliko su uspjeli postići niže cijene lijekova.

“Imamo problem da su određeni lijekovi koji su na slobodnom tržištu porasli, vjerovatno neće biti rezultati onakvi kakvi su se očekivali”, rekao je Bogdanić.

Zolak je dodao da će kada dobiju  izvještaj o potrošnji lijekova, zati konačan ishod, a sada se govori o procjeni.

“Procjene su da će tu da bude 10-12 odsto ušteda ali primarno za zdravstvene institucije i sisteme, znači fondove”, rekao je Zolak.

(Nezavisne)