Vijesti 28.09.2021.

Zolak: Dobili smo prijavu protiv TGT

ČITANJE: 2 minute

Aleksanadar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH, nije želio objasniti da li ta Agencija posjeduje opremu u laboratoriji za kontrolu kvaliteta kiseonika.

“Agencija za lijekove BiH je jedina nadležna u državi za kontrolu kvaliteta lijekova, uz to je članica OMCL mreže evropskih laboratorija. Taj status samo rijetke laboratorije dobiju, a još rijeđe ga uspiju zadržati. To stoji u Zakonu o lijekovima”, rekao je Zolak za Banjaluka.net.

Znači imate opremu?

ZOLAK: Zapišite ovo što sam rekao, pa to objavite. Da je jedino laboratorija Agenije nadležna za kontrolu lijekova i da to stoji u Zakonu o lijekovima i da važi za sve pa i Republiku Srpsku.

Da li je u toj laboratoriji izvršena kontrola kiseonika za koju je i “Meser” dobio dozvolu?

ZOLAK: Kvalitet Meserovog kiseonika nije upitan niti u jednom momentu zato što “Meser” ima proizvodnju u BiH, koju inspektori Agencije nadziru.

Naravno da ima dozvolu naše Agencije. Odradili su kontrolu prve serije  za razliku od Čađinog tehničkog kiseonika.

Koje godine je Meser dobio dozvolu za promet kiseonika?

ZOLAK: Mislim da je 2016. godine.

Da li ste znali da TGT nema dozvolu za promet medicinskog kiseonika?

ZOLAK: Saznali smo kada samo čuli da prodaju medicinski kiseonik, po prijavi i otvaranju afere.

Jeste li zbog toga juče poslali vanrednu inspekciju u “TGT”?

ZOLAK: Nije naše da znamo ko šverca lijekove, neko heroin, neko kisik itd.. Agencija je nadležna za registrovane subjekte koji posluju u skladu sa Zakonom. Samo po prijavi na određene neregularnosti inspekcija Agencije izlazi na teren ili u konkretnom slučaju nakon otvaranja u petak u popodnevnim časovima. Nadležni za to su ministar zdravlja Alen Šernić i direktori bolnica u RS, odgovorni direktno, kao i Republički inspektorat.

Koje godine je usvojen pravilnik po kojem je definisano da se kiseonik koristi i bolnicama kao lijek?

ZOLAK: Šta definisano? Pričamo o nečemu po čemu svijet postupa već 100 godina. Medicinski kisik je lijek svuda u svijetu.

(N.S.)