Magazin 09.12.2015.

Zombi burger: Kupio krompiriće prije 6 godina, i dalje izgledaju svježe!

ČITANJE: 1 minuta
Island hamburger
Hamburger i pomfrit koje je kupio jedan Islanđanin 2009. godine, izloženi su u jednom tamošnjem hostelu.

Prije šest godina svi Mekdonalds restorani na Islandu zatvoreni su zbog finansijske krize koja je tada potresla ovu ostrvsku zemlju u sjevernom Atlantiku.

Dan prije zatvaranja svih restorana, oktobra 2009. godine, Islanđanin Hjortur Smarason otišao je u jedan “Mek” kako bi kupio hamburger i krompiriće, koje je kasnije sačuvao na polici u garaži.

Tri godine kasnije Smarason se sjetio hamburgera i krompirića i odlučio je da provjeri kako izgledaju poslije toliko vremena. Otkrio je da se izgled hrane nije previše promjenio. Svoju porciju iz Mekdonaldsa donirao je nacionalnom muzeju u Islandu, u kojem se ona nalazila godinu dana.

Hamburger i krompirici 2

Obrok je potom iz muzeja prebačen u Bus hostel u Rejkjaviku, gdje se drži ispod stakla, pa i dalje izgleda dosta svježe, iako je star šest godina. Pokrenut je i strim putem koga svako zainteresovan može da vidi kako obrok trenutno izgleda.

Američki lanac restorana brze hrane objasnio je na svojoj internet stranici zbog čega, nakon šest godina, nije došlo do razgrađivanja hrane.Za to su potrebni određeni uslovi, a jedan od najbitnijih je vlaga. Bez dovoljno vlage u hrani ili u prostoriji, bakterije i buđ ne mogu da se razvijaju, a šanse za razgradnju su malo vjerovatne.

(Telegram.hr)