Vijesti 25.12.2015.

ZOR: Sindikat optužuje Vladu RS i kreće u proteste

ČITANJE: 2 minute
Savez sindikata
Zbog novog zakona o radu poslanici će u ponedeljak opet na posebnu sjednicu, a sindikat će u proteste. Sindikalci su pozvali radnike da izlaskom na ulicu, u vrijeme usvajanja Zakona, pokušaju nagovoriti poslanike da odustanu.

Za sve propale pokušaje dogovora Ranka Mišić odgovornost prebacuje na Vladu. Tvrdi da je od nje traženo da pristane na rješenje koji je napisao Međunarodni monetarni fond, a koji umanjuje radnička prava.

-Protesti će biti uoči zasjedanja Narodne skupštine. Zahtjev je otišao policiji Republike Srpske u skladu sa zakonom na vrijeme i očekujemo odobrenje. Ovaj protest ne organizujemo mi nego Vlada RS svojom odlukom da mimo volje socijalnog par nera ide po hitnoj proceduri u donošenje Zakona o radu- rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Iz Sindikata optužuju Vladu da je izašla iz socijalnog dijaloga i otvorila put za formiranje ekonomsko-socijalnih savjeta na nivou BiH, što je zahtjev MMF-a. Dok Ranka Mišić optužuje iz opozicije im ne stiže svesrdna podrška. U SDS-u su svjesni su da se zakon mora usvojiti jer se radi o obavezi iz reformske agende. Smeta im što će se usvajati po hitnoj proceduri. To što će sindikat protestovati a opozicija se hvatati za povredu poslovnika vladajući SNSD-a puno ne brine. Poručuju da razloga za proteste nema jer će Srpska dobiti bolji zakon od Federacije.

-Ja sam rekao – biće bolji, da li ovoliko ili onoliko vidjećemo. Razlog hitnosti zakona o radu je činjenica da smo izgubili skoro tri godine volje, želje i strpljenja da socijalni partneri dođu do najboljeg zakonskog rješenja- rekao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

.Mi smo svjesni da je zakon o radu u RS obaveza koja je preuzeta. Prvenstveno usklađivanje sa Zakonom o PIO iz 2011. Isto tako svjesni smo reformske agende koja predviđa donosenje zakona o radu. Ali isto tako svjesni smo da ovako vrlo ozbiljan zakontreba biti razmatran po redovnoj proceduri- rekao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

A da će Srpska dobiti bolji zakon od Federacije nadaju se u Konfederaciji sindikata Obrada Belenzade. Ako Vlada uvaži njihove primjedbe i popravi zakon, oni neće u proteste.

Zavisi od prijedloga Vlade. Ako Vlada danas usvoji konačan prijedlog i prihvati sve naše primjedbe koje smo poslali onda nećemo u proteste”, rekao je Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

Na najavljene proteste u Vladi su danas nisu oglašavali.

Prijedlog zakona koji će se u ponedeljak naći pred poslanicima nije bitno drugačiji od radne verzije. Svih 20 razloga za otkaz na koje je ukazivao Sindikat ostali su i u konačnom prijedlogu.Vlada je zato uvažila pojedine zahtjeve poslovne zajednice pa radnici neće dobiti više dana godišnjeg odmora. Ipak su i brojni zahtjevi poslodavaca poput brisanja regresa ostali neuvaženi. Iz Privredne komore danas su ipak pozdravili odluku Vlade da usvoji zakon.

(ATV)