Politika 09.11.2020.

Zoran Adžić za Banjaluka.net: Pokazali smo da Gradišku možemo graditi kao moderan grad

ČITANJE: 5 minuta

U prethodne četiri godine pokazali smo da Gradišku možemo graditi kao moderan grad, da smo spremni da rješavamo sve probleme građana i želimo da nastavimo sa izgradnjom infrastrukture i razvojem svih mjesnih zajednica, rekao je u intervjuu za Banjaluka.net Zoran Adžić, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške.

“Gradiška treba da se gradi i pozicionira kao srednjeevropski grad. Cilj nam je izgradnja pet trgova, uređenje ulica, šetališta, biciklističkih staza, zelenih površina, parking mjesta, javnih gradskih garaža, a radimo i studiju pametne mobilnosti, jer želimo da budemo pametni grad, po ugledu na evropske”, istakao je Adžić

Koji su motivi ponovne kandidature za mjesto gradonačelnika i zbog čega građani treba da glasaju za Vas?

U protekle četiri godine građanima i privrednicima pokazali smo spremnost za rad u njihovom interesu, a sve s ciljem njihove i dobrobiti svih onih koji dolaze u Gradišku. Kroz ubrzane administrativne procedure unaprijeđeno je poslovno okruženje, smanjene komunalne i administrativne takse za 40 odsto. Isplaćeni su direktni finansijski podsticaji privredi i poljoprivredi u visini od 1.500.000 KM, organizovan je prvi sajam obrazovanja i zapošljavanja i drugo. Osnovana je i Razvojna agencija grada Gradiška, koja je kroz projekte povukla oko šest miliona KM i koja je na usluzi gradiškim privrednicima. Usvojena su i određena prostorno-planska dokumenta za formiranje slobodne ekonomske zone i poslovne zone “Liman”, koja bi trebalo da bude i od republičkog značaja zbog izuzetne strateško-prometne pozicije.

U prethodne četiri godine pokazali smo da Gradišku možemo graditi kao moderan grad i da smo spremni da rješavamo sve probleme građana. U saradnji s Vladom Republike Srpske i Savjetom ministara BiH nastavićemo i razvoj ideje da neposredno uz novi most, granični prelaz i carinski terminal u Gradišci razvijemo slobodnu ekonomsku zonu, koja neće služiti samo gradu, već je od strateškog značaja i za RS. Takva zona bi se nalazila na vratima RS.

Motivi su u nastavku započetih projekata, čijom realizacijom bi Gradiška postala jedno ljepše i sigurnije mjesto za život sa svim predispozicijama za razvoj Gradiške kao jednog savremenog grada, prema evropskim standardima.

Kako ste zadovoljni realizacijom važnih strateških projekata u toku proteklog mandata? Šta biste izdvojili?

Iako su određeni kapitalni projekti tek započeti, građani Gradiške imaju priliku da vide sve što je urađeno na izgradnji infrastrukture. U svemu što smo radili rukovodili smo se evropskim standardima, ali smo se isto tako i iz dana u dan prilagođavali se željama i potrebama naših sugrađana. Raspoloživa budžetska sredstva bila su usmjerena na našu razvojnu i socijalnu, dok smo za naše ambiciozne planove po pitanju gradskog razvoja povukli oko 60 miliona KM donatorskih i grantovskih sredstava. Tako je grantom Vlade Njamačke u visini od 14,5 miliona evra izgrađena i rekonstruisana kanalizaciona mreža, dok je zahvaljujući vladama Republike Srpske i Srbije koje su prepoznale naše potrebe i dale nam podstrek da obezbijedimo intenzivniji razvoj Gradiške u najznačajnije kapitalne projekte uloženo preko 50 miliona КM. U cilju jačanja privrede i povećanja zaposlenosti uloženo je oko 8,5 miliona КM u infrastrukturno opremanje Agroindustrijske zone Nova Topola, probijene su nove ulice i asfaltirane postojeće, izgrađena sekundarna i oborinska kanalizacija, te izgrađena vodovodna mreža. Domaći i strani privredni subjekti su u Zonu investirali preko 95 miliona maraka, te u njoj trenutno radi 800 radnika. Dokaz da su ulaganja bila opravdana je i činjenica da je na kraju 2019. godine u Gradišci bilo zaposleno 2.200 radnika više nego 2016. godine.

Moram da pohvalim i rad naših komunalnih preduzeća, posebno gradskog vodovoda. Zahvaljujući njegovom menadžmentu i implementiranim projektima u visini od preko 6.700.000 KM Gradiška je dobila jedan od najsavremenijih sistema vodosnabdijevanja u regionu, uz proširenje vodovodne mreže za dodatnih 50 kilometara u 11 mjesnih zajednica, te smanjenje cijena priključaka na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Koje su to aktivnosti koje je potrebno intenzivirati kako bi se poboljšao kvalitet života u Gradišci?

U prethodne četiri godine smo uradili mnogo za grad i želimo da nastavimo sa izgradnjom infrastrukture i razvojem svih mjesnih zajednica. Prije svega, u pitanju je završetak projekta izgradnje sistema za prikupljanje i prečišćivanje otpadnih voda. Nastavićemo da radimo na uvezivanju potreba privrede s obrazovnim profilima naših srednjih škola, da bismo mlade naraštaje motivisali da ostanu u našem gradu. Gradiška treba da se gradi i pozicionira kao srednjeevropski grad. Cilj nam je izgradnja pet trgova, uređenje ulica, šetališta, biciklističkih staza, zelenih površina, parking mjesta, javnih gradskih garaža, a radimo i studiju pametne mobilnosti, jer želimo da budemo pametni grad, po ugledu na evropske.

Koji će biti Vaš prvi potez, kao gradonačelnika ukoliko Vam birači ponovo ukažu povjerenje?

Krenućemo u realizaciju novih i nastavak već započetih projekata, kao što je  nastavak opremanja i razvoja privredne zone u Novoj Topoli. Takođe, pripremili smo svu infrastrukturu za strateškog partnera, koji bi se na tom mjestu bavio otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda, a od grada bi dobio 100.000 kvadratnih metara uređenog gradskog zemljišta. Na taj način bismo otvorili 5.000 malih poljoprivrednih gazdinstava. Što se tiče infrastrukturnih radova, Trg Čubrilovića smo već izgradili i vratili građanima. Gradiška je nekada imala pet trgova i gradske vlasti žele da ih ponovo izgrade. Dio centralnog gradskog trga je u izgradnji. Još nismo uspjeli, ali se nadam da ćemo sa VSTS BiH dogovoriti da bude izmještena zgrada suda u Gradišci, čime ćemo biti u mogućnosti da kompletiramo prostor trga za koji smo uradili projektnu dokumentaciju.

(Nevena Stanojević/ Banjaluka.net)