Region 21.09.2021.

Zoran Milanović: Aleksandar Vučić je bio ratni huškač

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak u New Yorku da je za Hrvatsku najvažnije pitanje biti šta će biti s Evropskom unijom u idućih 10 godina i da uspjeh hrvatskog članstva u njoj mjeri samo izvlačenjem novca iz evropskih fondova.

“EU je vjerovatno najkompleksnije političko udruženje u historiji čovječanstva. Teško je njime upravljati, nedostaje političke legitimnosti jer ga većinom vode birokrati. Za moju zemlju je od najveće važnosti pitanje šta će biti s EU u idućih 10 godina”, rekao je Milanović na Univerzitetu Columbia u okviru World Leaders Foruma o temi “Krize u nastajanju i konkurentski narativi”, prenosi Hina.

Jugoistok Evrope teži članstvu u EU, ali hrvatski predsjednik ne misli da su sve zemlje dovoljno motivirane za ulazak u Uniju.

Govoreći o Srbiji, Milanović je rekao da je “najteža stvar” to što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić “bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih” i smatra to preprekom.

Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, do sada je otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

Milanović smatra da Srbija “nema snažnu namjeru” ući u EU, dok se Sjeverna Makedonija i Albanija “snažno trude i bore”.

Crna Gora je najbliže ulasku u EU s 33 otvorena poglavlja. Posljednje poglavlje, 8. poglavlje – Tržišno natjecanje, otvorila je krajem juna prošle godine. U devet godina pristupnih pregovora s Unijom privremeno je zatvorila tri poglavlja.

Sjeverna Makedonija dobila je status kandidatkinje EU 2005., godinu i po nakon Hrvatske, a Hrvatska je već osam godina članica EU. Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalni su kandidati.

(B.M)