Region 05.08.2021.

Zoran Milanović i Tužilaštvo BiH u klinču zbog optužnica protiv hrvatskih komandanata

ČITANJE: 3 minute

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da BiH zasipa Hrvatsku optužnicama protiv hrvatskih ratnih komandanata za, kako kaže, izmišljena djela kolektivne ili komandne odgovornosti od prije 20 i više godina i poručio da će ih Hrvatska “zaštititi po svaku cijenu”.

“To nije dobro za međusobne odnose. Tome treba reći: ‘Gospodo, taj film nećete gledati’. Tim ljudima se neće suditi u hrvatskoj državi. Mi ćemo ih zaštititi po svaku cijenu, to su naši ratni komandanti”, rekao je Milanović u Kninu, prenosi Srna.

On kaže da su svi ratovi bili bitke za kontrolu prostora.

Tužilaštvo BiH: Nemamo praksu nacionalnog prebrojavanja, ali…

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je objavilo danas informacije o radu ove institucije u pogledu procesuiranja ratnih zločina, a sasvim je izvjesno da su izazvani navodima predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji kaže da “BiH zasipa optužnicama Hrvate”.

Istaknuli su da je Tužilaštvo BiH od 2014. do 2020. godine podiglo optužnice protiv 612 osoba za kaznena djela ratnih zločina i teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s naglaskom na istrage provedene u svim krajevima BiH, prenosi Klix.

“Navedenim optužnicama u periodu od 2014. do 2020. godine, obuhvaćeni su neki od najtežih ratnih zločina počinjeni na području Prijedora, Srebrenice, Doboja, Teslića, Zvornika, Brčkog, Vlasenice, Višegrada, Foče, Konjica, Orašja, Čapljine, Mostara, Sarajeva, Sanskog Mosta, Bugojna, Donjeg Vakufa, Bosanskog Novog i drugih gradova diljem Bosne i Hercegovine”, rekli su.

Reakcija bh. tužilaštva dolazi nakon što je Zoran Milanović rekao da “posljednjih sedmica i mjeseci vidimo protiv hrvatskih ratnih zapovjednika, optužbe za nedokazana, izmišljena djela kolektivne i komandne odgovornosti od prije 26 godina”. Na to je on još kazao da optužnice nisu dobre za odnose dvije države i da ne planiraju suditi u Hrvatskoj osobama protiv kojih Tužilaštvo BiH podigne optužnicu.

“Iako Tužilaštvo BiH nema praksu nacionalnog prebrojavanja predmeta i optuženih, zbog neprimjerenih izjava pojedinih dužnosnika, možemo istaći da su se optužnice odnosile na počinitelje ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva Bosne i Hercegovine, a veći dio odnosio se na dužnosnike vojske, policijskih struktura ili političke dužnosnike iz RS-a”, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Osim Milanovića, kritike na rad Gordane Tadić je uputio više puta i lider SDA, te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović koji je nakon hapšena Osmana Mehmedagića i pretresanja njegovih privatnih objekata, rekao da ona procesuira samo Bošnjake.

“Tužiteljstvo BiH će bez obzira na sve neprimjerene pritiske nastaviti raditi profesionalno i jednako prema svima, a u skladu sa Akcionim planom i obvezama iz Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina”, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetili su i na obraćanje glavnog haškog tužioca Serge Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a iz prošle godine kada je pohvalio rad Tužilaštva i Gordane Tadić na predmetima ratnih zločina:

“Tužilaštvo je uvijek u potpunosti podržavalo rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine i njegovu sadašnju glavnu tužiteljicu. Naše je potvrđeno mišljenje da ona i njen tim obavljaju svoj posao profesionalno i etički, a vjerujemo da će nastaviti procesuirati sve odgovorne za ratne zločine, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili službeni položaj”, stoji u navedenom citatu.

(SB)