Politika 31.10.2020.

Zoran Talić, predsjednik stranke „POLIGRAF“: Sugrađani prepoznaju rad na terenu, napravićemo odličan izborni rezultat

ČITANJE: 6 minuta

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Banjaluci, infrastrukturnim projektima u gradu, radu gradskog parlamenta, radu na terenu kao i o predstojećim lokalnim izborima i predizbornoj kampanji u intervjuu za Banjaluka.net pričao je predsjednik Skupštine grada Banjaluka i lider POLIGRAF-a Zoran Talić.

Talić kaže da je zajedno sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem posvećen razvoju grada na Vrbasu, te da bi želio da se u narednom periodu nastavi dinamika razvoja grada kao do sada, ali priznaje da nije ni malo lako biti koncentrisan na izbornu kampanju dok se borite protiv korona virusa radi očuvanja zdravlja naših sugrađana.

“Zajedno dogovaramo projekte za Banjaluku da bi se razvijala u pravcu regionalnog centra u mnogim oblastima. Cilj nam je da naš grad postane još više međunarodno prepoznatljiv te da se ravnomjerno razvija – od društvenih, sportskih, socijalnih sfera do komunalne i saobraćajne infrastrukture. Upravo na tim projektima se zasniva naša saradnja i međusobno razumijevanje. U dosadašnjem radu obišli smo sve mjesne zajednice na teritoriji grada nekoliko puta, realizovali smo mnogo projekata u gradu a tako ćemo nastaviti i u narednom periodu” rekao nam je Talić, koji je, između ostalog i predsjednik stranke POLIGRAF i nosilac liste te stranke za odbornike u Skupštini grada Banjaluke.

Za početak kako ste, s obzirom da vam je nedavno utvrđeno da ste pozitivni na virus korona, a nažalost bili su primjetni i neki negativni komentari na svu tu situaciju.

Hvala Bogu, nisam imao težih simptoma kao ni moja porodica, te se svi dobro osjećamo. Ponovo sam radio test te ukoliko nalazi budu negativni, vraćam se poslu i redovnim aktivnostima. Što se tiče negativnih komentara oko korone i cjelokupne situacije, svima onima koji su davali takve komentare želim dobro zdravlje i da ne dođu u situaciju da budu pozitivni na virus korona. Sve ostalo je suvišno komentarisati. Želim da se zahvalim prije svega svima koji su pružali poruke podrške, prijateljima i velikom broju sugrađana a posebno želim da se zahvalim zdravstvenim radnicima koji daju nadljudske napore u borbi sa ovom epidemijom. To najbolje mogu vidjeti oni kojima je potrebna pomoć.

Кako gledate na trenutnu epidemiološkom situacijom u Banjaluci?

Činjenica je da se Banjaluka među prvima u Republici Srpskoj pripremila i poduzela mjere za suzbijanje epidemije virusa korona. Gradski štab na čelu sa gradonačelnikom Radojičićem maksimalno preduzima sve mjere kako bi se zaštitili životi i zdravlje naših sugrađana te umanjile ekonomske posljedice epidemije. Povećali smo broj osoblja angažovanih u zdravstvenom sektoru, konkretno ljekara i medicinskih tehničara, odobrena su dodatna sredstva za Dom zdravlja i povećan je kapacitet za testiranje, uveli smo još jednu lokacija za testiranje na Malti – građani se mogu testirati u automobilu bez izlaska iz vozila a biće angažovana još jedna smjena u Službi hitne pomoći. Uskoro će biti otvoren i još jedan prostor za pacijente s akutnim respiratornim infekcijama pored nove kovid ambulante u Docu. Takođe, mi smo u Skupštini grada zajedno sa gradonačelnikom donijeli određene odluke koje su išle u pravcu pomoći privredi i stanovništvu sve sa ciljem umanjenja posljedica korona virusa. Na žalost, u zadnje vrijeme imamo povećan broj oboljelih i virus se nesumnjivo proširio te je sve više prisutan među stanovništvom. Početna žarišta su nestala, a sve veći broj oboljelih ne zna kako je obolio što nam dodatno otežava borbu sa ovom epidemijom.

Кako teče plan realizacije projekata koji su započeti u Banjaluci s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju?

Naše opredjeljenje je da se nastave sve kapitalne investicije i da ne zaustavljamo investicioni ciklus u Banjaluci. Time rješavamo probleme sa kojima se suočavaju naši sugrađani kao što su problemi vodosnabdijevanja, kanalizacije i putne infrastrukture do izgradnje mostova i vrtića. Takođe, time čuvamo prijeko potrebna radna mjesta svih onih koji su angažovani u tom procesu rada. I pored pada javnih prihoda učinili smo sve da se kapitalne investicije nastave. Taj pad smo nadomjestili uštedama u budžetu i domaćinskim poslovanjem koji smo imali kako u prošloj tako i u prethodnim godinama. To je najbolje vidljivo jer smo prošle godine imali 8 miliona maraka kumulativnog suficita. Tu je i pomoć Vlade Republike Srpske od 4 miliona maraka kao i uspješna emisija obveznica čime smo nastavili kapitalne investicije do kraja godine. Banjaluka se i nakon ove krize mora nastaviti razvijati u moderan, regionalni i srednjoevropski grad.

Pred kraj ovog mandata na čelu gradske skupštine, kako ste zadovoljni ovogodišnjim radom gradskog parlamenta kada sagledamo vanredne okolnosti koje su nas zadesile?

Ova godina je u znaku korona virusa i samim tim određene aktivnosti koje su bile zamišljene Progamom rada Skupštine nisu do kraja realizovane. Imali smo nekoliko vanrednih sjednica koje su išle u pravcu zaštite ljudskog zdravlja i sanacije ekonomskih posljedica izazvanih korona virusom. Na početku godine bili smo blokirani kada su u pitanju redovna Skupštinska zasjedanja pa smo na kraj ovog mandata imali maratonske redovne sjednice sa više od 100 tačaka dnevnog reda. Po prvi put imamo situaciju da se tokom čitave godine nalazimo u vanrednoj situaciji, a bilo je i vanredno stanje. Morali smo prilagoditi naš rad novim uslovima te smo sve sjednice, kako redovne tako i vanredne, održavali u Banskome dvoru, a ne u Skupštinskoj sali. Bez obzira na sve, ponavljam, priopritet rada u ovoj godini nam je bio zaštita ljudskih života, zdravlja sugrađana, pomoć privredi i stanovništvu, te sanaciji ekonomskih šteta koje su nastale zbog virusa korona. Uspješno održavanje rada Gradskog parlamenta i donošenje suštinskih odluka u ključnim momentima, samo potvrđuje dobru saradnju između Skupštine grada i Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom.

Кako gledate na kampanju za lokalne izbore s obzirom na epidemiološku situaciju u najvećem gradu u Srpskoj?

Ovo su potpuno nove okolnosti za vođenje kampanje i značajno utiču na mogućnosti kontakata kandidata sa biračima. Nama kampanja kao kampanja ne znači ništa, jer smo već tri i po godine na terenu sa našim sugrađanima. Obišli smo sve mjesne zajednice na teritoriji grada po nekoliko puta te smo zajedno sa sugrađanima uspješno realizovali preko 100 raznih inicijativa. Zbog takvog načina rada i djelovanja, građani nam daju sve veću podršku i interesovanje za naš rad je konstantano. Imamo odlično razrađenu mrežu mjesnih odbora –preko 60 na teritoriji grada. Imamo vrijedne kandidate koji su svaki dan u komunikaciji sa sugrađanima. Isto tako imamo pripremljen Program sa kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim mjerama koji smo nazvali „Za zdravu Banjaluku“. Očekujemo veliku podršku naših sugrađana i Poligraf će sigurno biti veliko iznenađenje na lokalnim izborima, što se može vidjeti iz razgovora sa našim sugrađanima. Кao što sam već ranije govorio, nisam ljubitelj salonske politike i to su građani prepoznali. Rad sa sugrađanima, na terenu u direktnoj komunikaciji je pravi put za gradnju modela neposredne demokratije koji im omogućava da utiču na oblikovanje gradskih politika. U tom pogledu „Poligraf“ je specifična politička organizacija koja je otvorena prema svim inicijativama. Na građane ne gledamo kao na birače, već partnere u svim našim aktivnostima.

(Banjaluka.net)