Politika 02.10.2018.

ZORICA KUZMANOVIĆ – VASILIĆ: Krajina zna da sa SDS-om ne sviće, sa SDS-om smrkava!

ČITANJE: 6 minuta

Pet hiljada glasova koje je Zorica Kuzmanović – Vasilić osvojila na debitanskom izlasku pred birače 2014. godine i povjerenje predsjednika Milorada Dodika i najviših organa SNSD-a da se opet nađe na izbornoj listi najbolji su dokaz da vrh najjače političke partije na nju najozbiljnije računa.

U trku za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici tri  kreće sa rednog broja 11. Kaže, to je broj koji su nosili sjajni igrači, posebno fudbaleri. Naši Dragan Džajić, SIniša Mihajlović i Savo Milošević, te dobro poznati Miroslav Klose, Radamel Falkao, Rajan Gigs, Di Maria, Garet Bejl…

Za banjaluka.net kaže da su koalicija predvođena SNSD-om i blok stranaka na čijem je čelu SDS dva različita svijeta.

Očekuje ubjedljivu pobjeda kandidata koalicije SNSD-DNS-SP za pojedinačne funkcije i ogromnu podršku građana za liste SNSD-a, i za Narodnu skupštinu Republike Srpske i za nivo BiH.

Možete li povući paralelu između dva suprostavljena politička bloka po pitanjima koja su od izuzetne važnosti za život građana u Republici Srpskoj?

KUZMANOVIĆ: Mogu, mada to i nije za poređenje. To je otprilike kao da na stazi posmatrate trku bolida Formule 1 i „stojadina“, kome je registracija u Republici Srpskoj istekla 2006. godine. Istina, uz pomoć Bakira Izetbegovića taj „stojadin“ je prije četiri godine registrovan u Sarajevu, na adresi Trg Bosne i Hercegovine 1. Iako vozi samo u rikverc i nizbrdo, iz nekih zapadnih zemalja nastoje da ga osposobe do 7. oktobra.  Uzalud.  Desiće se ono što viđamo posljednjih 12 godina. Trijumf bolida Formule 1.  Sigurna sam da će se, zbog loših rezultata, nedugo potom za  upravljačem „stojadina“  pojaviti novi vozač. Ali, to za nas iz SNSD-a ne igra nikakvu ulogu.  Mi put svoj znamo. Poslije izbora dodajemo gas i krećemo u ostvarivanje datih obećanja.

Na čemu zasnivate svoj optimizam?

KUZMANOVIĆ: Prije svega na dosadašnjim rezultatima vlasti predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović. I u političkom i u ekonomskom smislu predsjednik Dodik od entiteta pravi državu Republiku Srpsku, a drugi politički blok okupljen u savez promjenljivog naziva, od entiteta pravi državu BiH. Mi iz SNSD-a nastupamo pod zastavom Republike Srpske, ovi drugi pod zastavom BiH. Zar samo u ovim poređenjima ne vidite razloge za optimizam velikih razmjera? Na kraju krajeva, Krajina zna da sa SDS-om ne sviće, kako tvrdi taj blok, sa SDS-om smrkava! Znate kako su padale krajiške opštine, šta je zadesilo ljude koji su voljom politike ostali bez svog zavičaja, znate kakav je tretman imala Banjaluka u vrijeme vladavine SDS-a. To se ne može zaboraviti.

Ima li stranog miješanja u izbore u RS i BiH?

KUZMANOVIĆ:  Nisu britanski specijalci ovdje došli na odmor. Njihov ministar odbrane otvoreno je rekao da su tu da spriječe navodno miješanje Ruske Federacije u izborni proces u BiH, prvenstveno u Republici Srpskoj. Oni su došli da podrže svoje favorite, političke protivnike SNSD-ovih kandidata za pojedinačne funkcije. Planiraju konflikte i incidentne situacije, spinuju javnost preko odabranih medija i društvenih mreža.  Sve sa ciljem da na vlast dovedu ljude po svojoj mjeri, koji bi Republiku Srpsku utopili u unitarnu BiH. Građani Republike Srpske to vide, osjećaju.  Zato su ponosni na predsjednika Milorada Dodika koji je izgradio odnose  sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Vidjeli smo to još jednom ovih dana. Putin mu je poželio uspjeh na izborima. Ne samo njemu, nego i svima nama iz SNSD-a. Neka to tumači kako ko hoće, ali velika je čast da uz vas stane predsjednik moćne Rusije. A to što mu je poželio uspjeh na izborima?  To je sasvim logično. Putin je prijatelj našeg predsjednika Dodika. Uvijek prijatelj prijatelju želi uspjeh.

Odlazeći član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kritikovao je odnos predsjednika Aleksandra Vučića prema Republici Srpskoj tokom izborne kampanje?

KUZMANOVIĆ:  Ko gubi ima pravo da se ljuti, da gunđa i kritikuje. Iz najnovijeg Vučićevog obraćanja vidljivo je jedino da je predsjednik Srbije uvjeren u pobjedu predsjednika Dodika. Lijepo je rekao: ako Ivanić bude imao priliku da me sretne jednog dana, ne brinite, i njemu ću sve reći u lice i  pokazati mu dokaze da vidi da znamo šta su radili i šta su sebi dozvolili. Dakle, da predsjednik Vučić vjeruje da počasni predsjednik PDP-a može koliko-toliko parirati Dodiku ne bi rekao, citiram, „ako Ivanić bude imao priliku da me sretne jednog dana“… Jedno je sigurno, srpski narod ne smije dozvoliti da Republiku Srpsku u Predsjedništvu BiH zastupa neko ko nema podršku rukovodstva Srbije i Rusije.

Kako vidite izborni duel Željke Cvijanović i Vukote Govedarice?

KUZMANOVIĆ: Isto kao i duel Dodika i Ivanića. Željka Cvijanović je u teškim vremenima obezbijedila finansijsku stabilnost Republike Srpske. Nije se bilo lako nositi sa tolikim izazovima. Poplave, suša, blokade iz Sarajeva, pritisci i podmetanja. Ona je omogućila da Republika Srpska bude vidljiva u mehanizmu koordinacije. Odbranila je Republiku Srpsku, a ne SDS-ovi i PDP-ovi ministri koji račune polažu po ambasadama u Sarajevu i političkim vođama drugih naroda.  Govedaricu znam iz skupštinskih klupa. Logično je da kao šef poslaničkog kluba učestvuje u diskusijama, ali ako me pitate po čemu ću pamtiti njegov mandat, biću skroz iskrena. Po zviždanju u skupštini! Ne bi ni Dejvid Koperfild za nepunu godinu dana od zviždača mogao napraviti predsjednika Republike. U bloku kojem pripada nemaju program, ništa ne nude. Sve što čujete iz njihovih usta je čisto politikanstvo.

Iz stranaka koje čine Savez za pobjedu vlast predvođenu SNSD-om najviše optužuju za loše ekonomsko stanje?

 KUZMANOVIĆ:  Narod nije zaboravio da su penzioneri u vrijeme SDS-a i PDP-a penziju primali na kašičicu, da su prosvjetarima kasnile jako niske plate, da su banke prodavali za jedan euro, državno bogatstvo dali za bagatelu… Danas je sve drugačije. Penzioneri primaju redovno penzije, budžetski korisnici plate, zahvaljujući mjerama Vlade poboljšano je stanje u realnom sektoru,  grade se bolnice, putevi, auto-putevi…

Šta bi bio vaš fokus djelovanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske?

KUZMANOVIĆ: Narodni poslanik mora voditi brigu o svim kategorijama društva. I o mladima i o starima, o zdravim i iznemoglim, o selu i gradu, o privredi, kulturi, sportu, obrazovanju. Pošto dugo radim u Centru „Zaštiti me“, u kome se vaspitavaju i obrazuju djeca sa poteškoćama u razvoju, nekako mi je oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja najbliža. Ponosna sam što zahvaljujući dobroj organizaciji i zalaganju svih zaposlenih iz ove ustanove izlaze srećni i zadovoljni mladi ljudi. Osposobljeni za određena zanimanja. Uvjerena sam da se u sistemu obrazovanja može uraditi više. Spremna sam da u toj oblasti dam značajan doprinios, to je ulaganje u budućnost. Ali, za potpunu realizaciju potrebni su kvalitetni kadrovi u resornom ministarstvu.

Posljednja sedmica izborne kampanje poklapa se sa „Nedjeljom djeteta“.  Kako kao direktor vaspitno-obrazovne ustanove gledate na položaj djece u društvu?

KUZMANOVIĆ: Djecu treba zaštititi od bilo kakvih zloupotreba. Svjedoci smo da se najmlađi zloupotrebljavaju na trgovima, u političke svrhe i u drugim sličnim situacijama da bi neko ostvario lični interes. Za prava djeteta se treba boriti svaki dan, a ne samo u ovoj nedjelji.

(banjaluka.net)