Sport 17.07.2016.

Zorica Spasojević: Osvojila brojne turnire i pehare

ČITANJE: 2 minute

Zorica Spasojević iz Čelinca, koja je proglašena za najbolju teniserku BiH u kategoriji do 18 godina, ovog vikenda putuje na Evropsko juniorsko prvenstvo u Švajcarskoj, gdje će nastupiti sa još tri takmičara iz BiH.

Od učešća na ovom takmičenju, kako kaže, očekuje dobre rezultate. Ova sedamnaestogodišnjakinja tenis trenira već deset godina, a počela je tako što ju je zapazio trener kada su joj teniske loptice bile hobi.

“Sestra i ja smo dobile od kućnog prijatelja stari polovni princ reket i loptice, te sam tako kući udarala od zid. Onda me je u parku vidio sadašnji moj trener kako titram lopticu i pitao želim li da treniram tenis. Inače, tada sam živjela 50 km od Banjaluke”, priča Spasojevićeva.

Do sada je osvojila brojne turnire, te je vicešampionka BiH u seniorskoj kategoriji, osvajala je državna prvenstva do 12 i 14 godina, kao i završne masterse. Takođe, proglašena je za najbolju teniserku RS 2014. godine u konkurenciji do 16 godina, a na nedavno održanom državnom prvenstvu BiH do 18 godina u Zenici osvojila je prvo mjesto.

“Bila sam najbolja u konkurenciji do 14 godina u BiH, zatim finalista seniorskog BiH prvenstva u 2016. godini, kao i pobjednica državnog prvenstva do 18 godina. I ovo prvenstvo mi je zapravo i najdraži uspjeh, zato što mi je ono otvorilo vrata učestvovanja na Evropskom juniorskom prvenstvu koje se odrzava u Švajcarskoj sljedeće sedmice”, rekla je Spasojevićeva.

Kako kaže, plan joj da igra što više ITF fjučers turnira i da izađe na WTA listu, ali ako za to bude imala finansijskih mogućnosti, jer osim trenera Ognjena Đurđević i kluba “Mladost” nema apsolutno nikakvu podršku. Za uspjeh, pored talenta, ove mlade teniserke, koja je učenica drugog razreda Ekonomske škole, zaslužna je i višečasovna posvećenost treninzima.

“Dnevno treniram pet do šest sati kada nemam nastavu, a kada idem u školu, u prosjeku tri i po sata. Jako naporno je sve obaveze uskladiti i bilo bi nemoguće da mi profesori ne izlaze u susret kad izostajem s časova”, ističe Zorica Spasojević, kojoj su inače uzori Serena Vilijam i naravno Novak Đoković.

Zasad igra pod zastavom BiH na ITF turnirima, a o većim planovima ili eventualnim nastupima za neku drugu zemlju zasad ne razmišlja jer sve, kako kaže, zavisi od novih rezultata, a na osnovu toga i finansijske podrške saveza.

(Nezavisne)