Magazin 26.09.2015.

Zrelo grožđe – dobro vino: Zanimljivosti o berbi

ČITANJE: 2 minute
berba grozdja

Berba grožđa je kruna mukotrpnog rada vinogradara, uloženog u toku godine. Zato se i čeka da grožđe potpuno sazri, jer se samo od potpuno zrelog i zdravog grožđa dobija dobar kvalitet alkoholnih i bezalkoholnih pića. Dobar kvalitet vina i prerađevina se ostvaruje ako je u grožđu usklađen odnos sadržaja šećara i ukupnih kiselina.

Različite sorte, kao ni čokoti unutar sorti, ne sazrijevaju istovremeno. To je razlog za utvrđivanje vremena početka berbe grožđa po sortama. Grožđe za preradu u vino se bere kada dostigne tehnološku zrelost, a to je faza kada se koncentracija šećera u grožđu ne povećava, a sadržaj kiseline ne opada.

Zrelost vinskog grožđa se može utvrđivati: organoleptički (slobodna ocjena), fizičkom i hemijskom metodom. Organoleptička metoda se sastoji u slobodnom ocjenjivanju boje, sortnog ukusa i slasti u grožđu, izgledom grozda, nagomilanog pepeljka na bobicama, čvrstini mesa i pokožice… Ova metoda je subjektivna i traži veliko praktično iskustvo i dobro poznavanje sorti.

Fizička metoda podrazumjeva primjenu širomjera (gustinomjera) i rafraktometra. Širomjeri služe za mjerenje gustine grožđanog soka (šire), odnosno njegovu specifičnu težinu. Konstruisani su tako da se očitavaju do broja koji je u menzuri uronjen u sok. Ovako određuju vrijeme početka berbe stručne komisije pojedinih plantaža ili opštinski stručnjaci za određena vinogorja.

Refraktometri se koriste za određivanje procenta sadržaja šećera u širi na terenu, vinogorju. Ovo određivanje se zasniva na fizičkoj pojavi nejednakog prelamanja svjetlosti pri prolazu kroz tečnosti različite gustine. Pročitani broj na skali označava procenat sadržaja šećera u širi. Prednosti refraktometra su što se može analizirati sok samo jedne bobice kao i uzorka za veće površine.

Hemijska metoda je komplikovanija od ostalih i njome se određuje sadržaj ukupnih kiselina u grožđanom soku. Najbolje je ako se radi na materijalu u kojem je određen sadržaj šećera preko širomjera.

Berbu ne treba obavljati po kišovitom vremenu, velikoj rosi i veoma toplom vremenu. Najbolja temperatura za berbu je od 16-23 stepena. Najdalje za 2-3 časa nakon berbe, grožđe treba transportovati do mjesta za preradu.

(Novosti)